Podizanje novca iz penzionih fondova posle 58 godine života

0

Država nastoji da ulaganje u dobrovoljne penzijske fondove bude pravo ulaganje za starost, a ne kratkoročno ulaganje za kasniju kupovinu skupih potrošnih dobara
 

Ilić je rekao da bi ovaj Predlog zakona do kraja aprila trebalo da bude prosleđen parlamentu, da se njegovo usvajanje očekuje do polovine ove godine, a da će se odredbe zakona odnositi samo na nove članove penzionih fondova.

 

Kako je objasnio, podizanje starosne granice za podizanje štednje za penziju poklapa se i sa izmenama i pomeranjem granice za odlazak u penziju, u Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju.

 

Državni sekretar je naveo da i kada se napuni 58 godina, građani neće moći da podignu ceo akumulirani iznos sredstava, već samo jednu trećinu, dok će preostali iznos moći da dobijaju u ratama u narednim godinama. On je naglasio i da je ranije podizanje ušteđenog novca moguće samo u slučaju trajnog invalideta i nesposobnosti za rad.

 

Tako bi, prema novom predlogu, stopa naknade koja se plaća Društvu za upravljanje penzijskim fonovima bila dva odsto godišnje od neto vrednosti imovine fonda a smanjila bi se na 1,25 odsto godišnje u onom trenutku kada neto vrednost penzijskih fondova koji posluju na tržištu dostigne 0,75 odsto Bruto domaćeg proizvoda Srbije (BDP), što bi moglo da se desi za nekih tri do pet godina.

 

Novina je i da će članovi fonda ubuduće moći da garantuju svojom novčanom imovinom u fondu da će ispuniti ugovorene obaveze prilikom kupovine prvog stana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here