Obama čestitao Izraelcima Dan nezavisnosti

0

Izraelska zastava napravljena od 25.000 plastičnih flaša

 

U specijalnom saopštenju Obama je podsetio da su nekoliko "minuta pošto je David Ben-Gurion (otac izraelske nacije) proglasio nezavisnost Izraela, ostvarujući san o državi jevrejskog naroda u njihovoj istorijskoj domovini, Sjedinjene Države bile prva zemlja koja je priznala Izrael".

 

"Do današnjeg dana mi nastavljamo da delimo jaku, neraskidivu vezu prijateljstva između naše dve nacije, utemeljenu na istrajnoj posvećenosti SAD bezbednosti Izraela", poručio je Obama, kako su preneli su izraelski mediji.

 

Američki lider je najavio da će njegova administracija nastaviti da radi ka dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog sukoba, odnosno stvaranju palestinske države uz Izrael. Najavio je takođe da će Izrael i SAD raditi zajedno da se suprotstave silama koje prete njima i celom svetu.

 

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je još u nedelju obećala da će SAD nastaviti da stoje uz Izrael, naglasivši da je Vašington odlučan da se postigne sveobuhvatni bliskoistočni mirovni sporazum.

 

Ona je u video poruci postavljenoj na veb-sajtu Stejt departmenta aludirala na napetost u odnosima s Iranom zbog razvoja nuklearnog programa, ocenivši da se Izrael danas suočava s nekim od najvećih izazova u svojoj istoriji.

 

"SAD će nastaviti da stoje uz vas deleći vaše rizike i pomažući da podnosete vaše breme dok se zajedno součavamo s budućnošću", rekla je amiričca državna sekretarka.

 

Proslava Dana nezavisnosti Izraela počela je sinoć paljenjem baklji na zvaničnoj ceremoniji na Brdu Hercl u Jerusalimu. Time je ujedno označen kraj tužnog Dana sećanja na poginule vojnike u žrtve terora i započelo slavlje širom zemlje.

 

Država Izrael proglašena je 14. maja 1948 godine, dan pre nego što je istekao britanski mandat nad istorijskom Palestinom, ali se po tradiciji Dan nezavisnosti slavi u skladu sa hebrejskim kalendarom.

 

Danas će kao i svakog Dana nezavisnosti biti otvoreni vojni muzeji i vojne baze za posetioce. Izraelski borbeni avion će leteti iznad gradova, a uz obalu Sredozemnog mora "paradiraće" mornarica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here