Crkva odlikovala ministra kulture

0

 

Odlikovan ministar: Nebojša Bradić

 

”Ovo, najviše priznanje niške eparhije, uručuje se za izuzetna dostignuća, a crkva njime zahvaljuje za izuzetno dobru saradnju Ministarstva kulture sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, rekao je patrijarh Irinej.

Značaj priznanja utoliko je veći što današnjim uručenjem započinje niz događaja koji pretstavljaju pripremu za obeležavnje 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina, 2013. godine, istakao je Patrijarh.

 

Ministar Bradić je rekao da je kulturna baština briga države, ali i svih institucija, pojedinaca i građana.

"Kulturna baština je nasleđe koje smo primili od prošlih generacija, ali istovremeno nasleđe koje smo pozajmili od buducih. Zbog toga je veoma važna saradnja Ministarstva kulture i institucija koje se bave zaštitom kulturne baštine sa Srpskom pravoslavnom crkvom", istakao je ministar kulture.

Podsetivši da je orden primio baš na Dan spomenika kulturne baštione UNESKO-a, Bradić je naglasio da je za nas posebno važna kulturna baština na Kosovu i Metohiji, jer je upisana na listu Svetske baštine kao ugrožena. Zato je neophodno posvetiti joj posebnu pažnju, dodao je on.

Ministar kulture je ocenio da je posebno važna svest o tome zašto čuvamo kulturnu baštinu, istakavši da ona potvrđuje identitet naroda i kulture i predstavlja dobru osnovu za ukupan, pa i privredni razvoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here