Srbija važan regionalni igrač

0

Voleli bismo da ojačamo odnose u domenu bilateralnih trgovinskih investicija i pomognemo Srbiji da završi pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Želimo da uradimo i mnogo više na ojačavanju veza između ljudi iz naših dveju zemalja.

Meri Vorlik

Govoreći o Kosovu, Vorlik je rekla da SAD veruju da je pitanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Kosova rešeno i da će biti pronađeni načini rešavanja praktičnih problema na terenu i fokusiranje na budućnost.

To je sve veliki deo Stajnbergove šire poruke da se oslanjamo na Srbiju i druge zemlje u regionu da urade šta mogu kako bi se posvetili dugotrajnim regionalnim problemima, naglasila je ona.

Prema njenoj oceni osuda masakra u Srebrenici 1995. godine bio veoma pozitivan i važan korak prema pomirenju.

Zadovoljni smo reakcijom određenog broja političara u BiH, drugde i u EU i nadamo se da će ovo omogućiti veću fokusiranost ka budućnosti, rekla je Vorlik.

Mislim da je korisno i važno da sve zemlje u regionu nastave da teže pomirenju.

Svakako su nas ohrabrili neki pozitivni koraci preduzeti prethodnih nedelja, naročito u odnosima Srbije i Hrvatske. Recimo, mislimo da su skorašnji sastanci predsednika Tadića i Josipovića veoma dobrodošli i da će da pruže osnov za hvatanje u koštac sa svim nerešenim problemima tih dveju država, rekla je Meri Vorlik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here