Pomoć starima i bolesnima

0

Članice društva

– To je deo lepe tradicije "Vuka Karadžića" – kaže ona.

Usledilo je i detaljnije objašnjenje budućeg polja rada.

– U Berlinu ima dosta naših ljudi koji su stari, bolesni ili sami, pa smo planirali da jednom nedeljno delegacija naših žena poseti te ljude, da vidi šta im je potrebno i kako možemo da im izađemo u susret – napominje Vesna Ilić.

 

Predsedništvo

Predsednica društva je Vesna Ilić, sekretar Gabrijela Jović, koordinatori Milena Kotlaš, Mihaela Dulić i Verica Ristić, a blagajnik Marijana Boškoska.

Predsednica "Vuka Karadžića" Dušica Marković podseća da je i ranije, u vreme kad je Milada Borman bila na čelu društva, kod njih postojala sekcija žena koja je bila veoma aktivna, okupljala veliki broj žena i bavila se kreativnim poslovima.

– Poslednjih par godina društvo se, međutim, bazira samo na radu folklora, pa sam izuzetno srećna što su se žene ovako organizovale. Za svoj rad imaju apsolutnu podršku uprave kluba – kaže Dušica.

Trenutno je u novoosnovanom društvu oko 30 žena, a Vesna Ilić se nada da će ih uskoro biti mnogo više s obzirom na njihove ambiciozne planove.

– Nameravamo da dovedemo stručnjake, na primer lekare koji bi davali savete našim ženama u vezi sa problemima koji ih muče. Takođe, u dogovoru sa berlinskim Senatom, pozvali bismo njihove savetnike da bar jednom kvartalno dođu i prenesu nam korisne informacije u vezi penzijskog i socijalnog osiguranja, kao i svih drugih pitanja koja bi trebalo da nam pojednostave život u Nemačkoj.

 

"Sigurne kuće"

– U Srbiji su sagrađene dve kuće kao utočišta za žene koje su trpele nasilje u porodici, a u planu je i treća takva kuća, za koju nema dovoljno finansijskih sredstava. Zbog toga smo mi rešile da ih podržimo jednom humanitarnom akcijom koju ćemo napraviti u saradnji sa našom crkvom. To nam stoji u planu za naredna tri meseca – kažu u "Vuku Karadžiću".

Žene iz berlinskog udruženja nameravaju da što pre stupe u kontakt sa "Kolom srpskih sestara", da od njih dobiju potrebne savete i vide gde sve ima mogućnosti za saradnju.

Pored humanitarnog rada, žene ne odustaju od toga da se bave i kreativnim poslovima, i da svoje ručne radove prodaju kako bi došle do sredstava za akcije. Čak planiraju da same urade narodne nošnje za dečji ansambl, a za predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu pripremiće majice i šalove sa oznakama naše reprezentacije koje će prodavati već na tradicionalnom prolećnom saboru 17. maja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here