Rusija otpisuje Južni tok?

0

Južni tok nije potreban: Za Rusiju prioritet Kina
 

– Ako te potražnje ne bude, nećemo ga graditi – precizirao je Ulokajev. On je dodao da u tom slučaju "rizik kršenja garancija isporuka treba da prezume na sebe onaj ko odbacuje takvu mogućnost". "Vedomosti" u tekstu pod naslovom "Južni tok više nije potreban" navode da se eksperti slažu sa ministrom, jer je za Rusiju sada prioritet istočni pravac, odnosno Kina, i da u uslovima krize ima smisla odbaciti Južni tok kao suvišnu infrastrukturu. U Ministarstvu energetike Rusije za sada ne komentarišu situaciju.

 

Istočna računica

Aleksander Ivanjikov, rukovodilac finansijskog sektora Gasproma izjavio je da bi deonica po dnu Crnog mora koštala 14, umesto deset milijardi evra, a kopnena trasa umesto 6,6 čak 9,5 milijardi evra. Ivanjikov kaže da Gasprom namerava da uzme kredit od Kineza. To je posebno aktualno kod gradnje gasovoda Snaga Sibira za koji će Kinezi dati avans. Rusija je nedavno zaključila posao od 50 milijardi dolara za gradnju mreže gasovoda prema Kini.

 

U Gaspromu su "Vedomostima" rekli da je projekt aktivan, da se vode pripremni radovi za izgradnju, kako ispod mora, tako i na nadzemnom delu. Šef Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Rusije Konstantin Simonov izjavio je da se u sadašnjoj kriznoj situaciji postavlja pitanje prioriteta. – Sada je prioritet izgradnja gasovoda ne u Evropi, nego u Aziji – rekao je Simonov. Prema njegovim rečima, Ulokajev predstavlja finansijsko-makroekonomski blok i njegova logika se razlikuje od logike Gasproma jer smatra da treba minimizirati troškove za infrastrukturu.

 

Nije samo pitanje svrsishodnosti obilaska Ukrajine ono što navodi Gasprom da preispita gradnju Južnog toka. Pre svega, tog gasovoda ne može biti bez saglasnosti Evropske komisije, a ako se u obzir uzmu sankcije i loši odnosi Evrope i Rusije, jasno je da je projekat ugrožen, a možda i stavljen ad akta.

 

Primer za to je i Bugarska koja je pre tri meseca stopirala po nalogu Brisela sve aktivnosti na Južnom toku, a radovi nisu počeli ni u samoj Rusiji. Povrh svega, Rusiji se Južni tok ne isplati sa aktuelnim cenama nafte (pala sa 120 na manje od 76 dolara po barelu), a cena gasa se formira na osnovu cene crnog zlata. Još jedan čeoni vetar za Ruse je i drastičan skok cene metala, pre svega čelika, pa su tako sami infrastrukturni poslovi poskupeli za 41,6 odsto, a sa ukupnim pratećim troškovima i čitavih 45 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here