Srbija i Rusija nisu krive za rat

0

Dario Vidojković i Ivana Žigon sa patrijarhom Irinejom i zvaničnicima
 

Među stotinu učesnika on je bio jedan od 40 podnosilaca referata. Govorio je o odnosima Srbije sa Austrougarskom, Nemačkom i Rusijom kroz prizmu austrijsko-nemačke politike "Drang nach Osten".

 

Ignorisani od Vlade Srbije

– Začudilo me je što programu u Sava centru nije prisustvovao niko iz Vlade Srbije, nije bilo
nijednog ministra, a ni predsednik Vučić, čije je kratko obraćanje najavljeno, nije došao. Bio je samo Oliver Antić, savetnik predsednika Tomislava Nikolića. Čitao sam u novinama da je ministar za kulturu Ivan Tasovac rekao da će biti na paradi ponosa, što govori da mu je to preče od spektakla "Stojte, galije carske" – s čuđenjem ističe Vidojković.

Njegov referat je bio vrlo zapažen i naišao je na pozitivne reakcije učesnika skupa koji su došli iz Rusije, Italije, Engleske, Francuske, Indije, Kanade.

Po povratku u Regenzburg gde na univerzitetu radi kao naučni saradnik na Katedri za noviju istoriju, Dario Vidojković je pun utisaka rado govorio za "Vesti" o onom što je doživeo u beogradskom Sava centru.

– Međunarodnu konferenciju organizovali su zajednički Srbi i Rusi uz podršku Vlade Srbije i blagoslov patrijarha srpskog Irineja. Ona je okupila veliki broj stručnjaka i autoriteta iz sveta nauke iz više država od kojih su se čula veoma zanimljiva saopštenja, konstatacije i argumentacija. Sve govori da Srbija i Rusija nisu krive za izbijanje Prvog svetskog rata i to je osnovna poruka naučnog skupa. Ja sam u svom referatu govorio o borbi Srbije za ujedinjenje, isto ono što su već ranije uradile Italija i Nemačka, odnosno ujedinile se u nacionalne države – kaže dr Dario Vidojković.

 

Ravnodušni mediji

– Iznenadila me svojevrsna medijska ravnodušnost u Srbiji kada su u pitanju naučna konferencija i muzičko-scenski spektakl Ivane Žigon, jer su štampani mediji, sa izuzetkom nekoliko novina, vrlo šturo čitaoce obavestili o ovom događaju – kaže Vidojković.

U pauzama naučnog skupa on je imao više kontakata sa učesnicima i priliku da razmeni mišljenje, ali i čuje njihove pozitivne reakcije na ono što je izgovorio u svom referatu. Za njega je bilo dosta zanimljivo da sluša druge.

– Argumentovano se govorilo o raznim aspektima problema, uzrocima i posledicama Prvog svetskog rata koje se i danas osećaju, pa je u tom kontekstu pomenuta kriza u Ukrajini. Momir Bulatović je kao referent izneo zanimljivu ekonomsku analizu koja pokazuje da su najveću korist od Prvog i Drugog svetskog rata imale SAD. Direktor Ruskih železnica Vladimir Jakunjin je utvrdio da je jedan od razloga izbijanja Prvog svetskog rata neostvarena namera Nemačke da izgradi železničku prugu od Berlina preko Bagdada do Basre – iznosi utiske sa naučnog skupa dr Dario Vidojković.

Kada je reč o muzičko-scenskom spektaklu "Stojte, galije carske", koji je režirala Ivana Žigon, dr Dario Vidojković kaže da je sve bilo dostojanstveno. Prikaz borbe srpskog naroda, njegovih žrtava i golgote, veličanstvene pobede i radosti zbog toga pogodili su u srce sve prisutne u Sava centru. Osnovni cilj ovog programa Ivane Žigon je da otme od zaborava jedno vreme, herojstvo i žrtvu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu i on je u celosti ostvaren.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here