Na dočeku prijatelji iz Austrije

0
Članovi "Mokranjca" sa plaketom

Svečanoj večeri su prisustvovali ministarka za pitanja integracija u vladi grada Beča Sandra Frauenberger, Mihael Žerardi iz ministarstva integracija i spoljnih poslova Austrije, poslanica stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Alev Korun, poslanica Socijaldemokratske stranke (SPOe) u bečkom parlamentu Anica Macka Dojder, Jozef Valner iz Radničke komore Beča, Franc Prokop, predsednik Šesnaeste bečke opštine, kao i predstavnici Integracionog fonda, Socijaldemokratskog privrednog saveza, Arbajtersamaritenbunda i policije.

Ministarka za pitanja integracije u vladi grada Beča Sandra Frauenberger je uputila čestitke povodom dolaska Nove godine po julijanskom kalendaru i zahvalila se srpskoj zajednici za doprinos koji pruža u Beču.

"Mokranjcu" plaketa

Udruženje koje je ove godine ponelo nagradu i time svoju arhivu ukrasilo još jednim priznanjem je "Stevan Mokranjac". Kako je objasnio Borko Ivanković, pored zlatnih plaketa na prestižnom takmičenju Evropskoj smotri srpskog folklora, ovo udruženje krasi i solidarnost, dobra organizovanost i angažovanost u svakom društvenom pogledu.

U ime ministra spoljnih poslova Austrije Sebastijana Kurca prisutne je pozdravio Mihael Žirardi koji je podsetio ovom prilikom i na prošlogodišnji početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom i podršku Austrije na tom putu.

On je takođe rekao da se 29. januara očekuje poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Austriji, povodom koje će Ministarstvo prirediti veliki prijem.

Ispred Ambasade Republike Srbije u Austriji okupljenima se u ime ambasadora Pere Jankovića obratio Goran Bradić koji se ovom prilikom zahvalio klubovima i udruženjima na velikom zalaganju pri prikupljanju pomoći za područja koja su u maju mesecu pretrpela ogromne štete od poplava.

Borko Ivanković, dugogodišnji aktivista u srpskoj dijaspori, podsetio je da od 2011. godine Zajednica srpskih klubova u Beču organizuje svečanu večeru povodom dolaska Nove godine po julijanskom kalendaru, na kojoj se pored predstavnika klubova okupe i predstavnici austrijskih institucija sa kojima Zajednica tesno sarađuje.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović je rekao da je Zajednica zajedno sa klubovima ostvarila dosta toga u minuloj godini i pored poteškoća koje su se dešavale u njoj.

Priznanje humanisti

Posebno priznanje ove godine uručeno je Arbajtersameritenbundu koji pružio veliku logističku i svaku podršku prilikom humanitarne akcije prikupljanja pomoći za poplavljena područja.
Ovom prilikom je priređen i muzički program, te je izvedeno nekoliko srpskih tradicionalnih kompozicija i melosa. U nastavku večeri je svirao tamburaški orkestar Branka Jovanovića Baka.

"Od februara prošle godine prostorije Zajednice su dobile novi ulaz, podnesena je inicijativa za srpski jezik u bečkim školama, osnovano udruženje srpskih privrednika i organizovana humanitarna akcija za pomoć poplavljenim područjima", rekao je Kapetanović i dodao da je Zajednica takođe u svoje članstvo dobila još četiri kluba, te ih sada ukupno broji 12.

On je takođe podsetio da će Zajednica srpskih klubova u Beču ove godine obeležiti 45. godina rada i postojanja.

Kao i svake godine ovom prilikom su uručena priznanja instituciji, udruženju i pojedincu koji su pružili posebni doprinos srpskoj zajednici.

Ove godine je kao institucija nagrađena Šesnaesta bečka opština, a plaketu je u ime svog tima i saradnika preuzeo Franc Prokop, njen predsednik. Ova opština se posebno istakla između ostalog u svojoj podršci prilikom akcija prikupljanja pomoći za poplavljene.

Kapetanović nagrađen

Borislav Kapetanović, aktuelni predsednik Zajednice srpskih klubova, dugogodišnji muzički rukovodilac kulturno-umetničkog društva "Branko Radičević" je ove godine nagrađen kao pojedinac za svoj doprinos i angažovanje u srpskoj zajednici kako u Beču tako i u Austriji.
Priznanje mu je uručio nekadašnji, a sada počasni predsednik Zajednice Mićo Đekić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here