I za vakcinu 20 dolara!

0

Beta/AP/R. V. S.
Umesto 7, neki će plaćati 20 dolara za vakcinu (Foto: Ilustracija)
 

U poslednji čas, prošlog četvrtka, kada se u javnosti podigla kuka i motika zbog ovog šokantnog udara, i to po džepovima bolesnih, nova federalna ministarka zdravlja Susan Lej saopštila je da je ona zbog ovoga prekinula odmor i da je – Vlada odustala od svoje namere.

 

 

 

 

Kritike opozicije

Radilo se o promenama koje su, u tajnosti, ustanovljene malo pre Božića, tokom njenog prethodnika Pitera Datona i po kojima je rabat za doktore koji je do sada iznosio 37,05 dolara po pacijentu trebalo već od ponedeljka da bude smanjen na 16,95 dolara, a za svaki pregled koji je trajao manje od 10 minuta. Logično, ako razliku od 20 dolara lekari više nisu mogli da dobiju od države, oni bi je prebacili na račun – pacijenata.

Melburnski "Ejdž", izdanje "Ferfaksa", prvi je obelodanio šta Vlada smera u zdravstvu. Ubrzo su na zidovima pojedinih ordinacija osvanula šokantna upozorenja pacijentima da bi već od ponedeljka mogli da plaćaju više za lekarske preglede.

Lider opozicije Bil Šorten kazao je da će se oštro suprotstaviti i da je ovo bio "podli upad na mala vrata Medikera".
– Mi ćemo reći Toniju Abotu – ako išta treba da učinimo sa Medikerom, ne možemo dozvoliti da on bude narušen – rekao je on.

Ko je izuzet?

Važno je da se promene u rabatu nisu odnosile na:

– penzionere
– decu ispod 16 godina starosti
– ratne veterane za usluge finansirane iz posebnog programa za njih
– stanare staračkih domova
– pacijente u posebnom programu praćenja stanja zdravlja (uključujući i mentalno)

Zamrznuti rabati

Mimo smanjenja dela rabata, Federalna vlada produžila je do jula 2018. odluku o zamrzavanju rabata za ostale preglede i usluge. Ovo znači da na istom nivou kao danas ostaju rabati za pregled kod zubara, babica, medicinskih sestara koje se bave praksom, specijalista i sl.

Ministarka Lej bila je odlučna:

– Promene Medikera neće početi u ponedeljak kako je planirano. Vlada ih je skinula s dnevnog reda.

Do ovakvog preokreta došlo je svega 24 sata pošto je njen šef, prvi ministar Toni Abot, snažno branio mere kao "ekonomsku reformu" koja će dovesti do veće brige o pacijentu. Ta činjenica, kao i to da je ministarka Lej istovremeno obavestila javnost da se od mera u zdravstvu ipak nije odustalo i da će ona sa Senatom (većina u opoziciji) raditi na nalaženju najboljih rešenja otvara pitanje: šta će se desiti Medikerom, besplatnom lekarskom zaštitom u budućnosti jer mu ovo nije bila prva pretnja? Ovo tim pre što je za ponedeljak bio planiran samo deo novog sistema, a najveći ostavljen za 1. jul.

Šta je trebalo da se dogodi u ponedeljak?
Do danas, pacijenti mahom nisu pridavali veću pažnju vremenu koji provedu u lekarskoj ordinaciji. Od 19. januara, međutim, pripremljen im je debeo razlog da gledaju na sat. Jer, ako bi pregled trajao manje od 19 minuta, pacijent je dolazio u opasnost da mu po izlasku ispostave račun na čitavih 20 dolara. Ovo je trebalo da bude posledica smanjenja rabata (nadoknade iz Medikera) doktorima za upravo pomenuti iznos.

Od ponedeljka, po tome, zamišljeno je da će lekari dobijati 16,95 umesto 37,05 dolara po pacijentu koji ostane manje od 10 minuta. Od jula, međutim (ne znamo da li se i od toga odustalo), doktorima sledi još manji rabat – 11,95 dolara, ako im pacijent ostane duže od tog vremena.

 

Ugroženo zdravlje

Šta to znači u praksi?
Ako je vaš doktor do sada normalno obavljao preglede bez naplate (bulk billing) i od vas nije tražio novac, jer je prihvatao rabat od Medikera, bilo je više nego verovatno da ne bi više nastavio s besplatnim pregledima za koje bi mu država davala 20,10 dolara manje. Ovo tvrdi dr Frenk Džons, predsednik Kraljevskog australijskog koledža lekara opšte prakse.

Ako, s druge strane, vaš doktor već sada naplaćuje usluge i vi se onda obraćate Medikeru da vam nadoknadi trošak, ubuduće biste sami dobijali 20,10 dolara manje za račun koji biste platili u ordinaciji. U najkraćem – izdaci iz vašeg džepa bili bi svakako veći za 20,10 dolara po pregledu.

Danas se oko četvrtine svih pregleda kod lekara odnosi na vakcinisanje ili na rutinske konsultacije pacijenata sa hroničnim bolestima kao što su kontrola šećera u krvi ili krvnog pritiska. Takvi pregledi – iz kategorije A i B kod Medikera – obično kratko traju. Logično je da se pretpostavi, kaže dr Džons, da bi pacijenti počeli da izbegavaju redovne kontrole, što u krajnjem znači da bi njihovo zdravlje bilo ugroženo.

Neki od njih, s druge strane, odlučili bi se da se obrate hitnoj pomoći u bolnicama, a tamo već sada ne znaju šta da rade sa prevelikim brojem pacijenata.

Dr Auler predviđa da bi zbog ovoga pojedini lekari mogli (veštački) da produžuju preglede na najmanje 10 minuta. U tom slučaju bili bi u stanju i da prime manje pacijenata u toku dana. Očigledno je da je Vlada pokušala na ovaj način da reši problem kad je propala ranija ideja o naplati sedam dolara za svaku posetu lekaru.

Promene od 1. jula

Prema portalu ABC (Health and Wellbeing), od 1. jula (pod uslovom da prođu u Senatu) trebalo je da stupe na snagu i novi rabati za ostale vrste lekarskih usluga (zavisno od oboljenja pacijenta i potrebnoj dužini pregleda).

Evo kako je izgledao novi cenovnik za rabate, naglašavamo, za pacijente bez prava na popust:

B-NIVO

TRAJANjE: Od 10 do 20 minuta
SLOŽENE HRONIČNE BOLESTI (na primer, dijabetes i uporedo trošenje lekova, pretraga novih zdravstvenih problema, čvorići u dojki i sl.)
Rabat danas $37,05
Od 1. jula $32,05

C-NIVO

TRAJANjE: Od 20 do 40 minuta
SLOŽENI PREGLED (na primer, novi zdravstveni problem pacijenta s postojećom hroničnom bolešću, pretraga problema mentalnog zdravlja)
Rabat danas $71,70
Od 1. jula $66,70

D-NIVO

TRAJANjE: Duže od 40 minuta
BOLESTI (na primer, kontrola stanja u slučaju višestrukih složenih oboljenja kao što su kancer, depresija, ili je pacijent iscrpljena stara osoba)
Rabat danas $105,55
Od 1. jula $100,55

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here