Srbi garantuju američki san

0

Vesti
Andrija Cvijović
 

– Ceo poduhvat je organizovan od renomiranog fakulteta University of Miami koji ima nameru da napravi Silicijumsku dolinu na Floridi. Cilj je da se skupe eksperti i preduzetnici sa idejama u tehnološkom pravcu iz celog sveta. Jedan od programa Accelerator je finansirala Vlada, koja investira u mlade talente i projekte s namerom da osnuju predstavništvo na Floridi i da najveći stručnjaci za biznis i milijarderi investiraju u edukaciju i obrazovanje. Praktično, ko uđe u program uspeh mu je zagarantovan. S druge strane, Venture Hive kreira okruženje gde se najbolji okupe zajedno i svi imaju ogromne koristi time što se okružuju natprosečnim ljudima, a okruženje samo po sebi donosi ogromnu pomoć. Problem je to što samo 10 kompanija godišnje bude primljeno u program, a s obrzirom na to da je konkurs otvoren za ceo svet, ogroman broj kompanija se prijavi u nadi da će biti u tih jedan odsto izabranih, objašnjava u jednom dahu Andrija Cvijović.

Biznismen od malih nogu

Rođen 4 jula 1982. u Zavidoviću (BiH), preselio se u Srbiju 1991. gde je familija ostavila sve iza sebe u nadi da nađe bezbedniji i bolji život. Svoj poslovni duh nagovestio je u ranoj mladosti kad je majci pomagao u prodaji sitnica na pijačnoj tezgi još od svoje 7. godine. U toku srednje škole, Andrija je zarađivao novce radeći projekte svojim kolegama dok je istovremeno privređivao vikendom kao DJ i snimao muziku kolegama.
Andrija je završio Saobraćajnii fakultet u Novom Sadu, gde je dobio i master diplomu. Učestvovao je u pisanju knjige i zbirke za svog profesora – mentora, vodio i organizovao mnogobrojne projekte ispred struke i celog fakulteta. Tokom fakulteta je posetio Ameriku kroz program Njork and Travel gde je osetio na svojoj koži pravi kapitalizam i upoznao vrednosti i izazove Amerike. Nakon završetka fakulteta 2007. se iselio u Kanadu, gde je posle dve godine odlučio da se preseli u toplije krajeve, na Floridu.

Po Andrijinim rečima:
– Rad u Americi nije nimalo lak. Amerika je jedna od vrednijih nacija gde skoro svako radi dva posla. Holivudski filmovi pokažu ono najbolje, ali da bi se to ostvarilo pored mnogo rada potrebna je i ogromna disciplina.

Kompanija Referrizer LLC, koja je pod rukovodstvom Andrije Cvijovića, pobedila je na konkursu i ušla u prvih 10 kompanija koje su našle mesto u cenjenom Venture Hive programu.

– Zaista smo ponosni na uspeh našeg mladog kadra i ovo je još jedan primer i dokaz da naši ljudi imaju sjajan talenat i odlične radne navike. Kada sam pitao Andriju čemu može da zahvali za pobedu na konkursu, on je rekao bez imalo dileme:

– Timu. Da nije timskog rada, ne bismo uspeli ništa da uradimo. Cela naša ekipa je u Srbiji. Od Užica, Kragujevca, preko Beograda, Novog Sada i Subotice. Ništa me više ne ispunjava nego što mogu da radim sa našim ljudima i da otkrivamo talente u Srbiji, pa da im damo šansu da urade više nego što bi inače mogli. Pojedinac ne može puno da postigne, ali sa složnom družinom može daleko da se dogura, veli Andrija i dalje privlači talente iz Srbije i drži otvorena radna mesta za sve koji su vredni timski igrači, koji žele da napreduju više nego što su i sama njihova očekivanja.

– Ukoliko imate iskustva u Android/IOS programiranju ili Java/PHP programiranju, slobodno se javite. Ovo je poziv svim osobama koje hoće da nam se pridruže u sledećoj radnoj pobedi. Vredne, talentovane i energične osobe koje znaju engleski ili su dobre u programiranju da nam se jave, jer mi zapošljavamo i u Srbiji. Postigli smo sjajan uspeh do sada, a možda budeš i ti deo sledećeg uspeha, kaže u jednom dahu Endi, koga drugari zbog njegove prevelike energije i entuzijazma zovu Hajper.

Andrija Cvijović živi u Fort Lauderdalu sa suprugom Sali i sinom Đovanijem. Veseljak je i ume lepo da zapeva i totalno dovede u nedoumicu one koji ga ne poznaju s obzirom na veliku fizičku sličnost sa pevačem starogradskih pesama Ivanom Milinkovićem iz "Legendi".

 

 

Rigorizni proces selekcije

– Ove godine je na konkursu apliciralo 880 kompanija širom sveta. Od Urugvaja, preko Evrope pa do Kine, Indije i Japana. Selekcija je rađena na četiri nivoa. Bitno je reći da svaki nivo selekcije nije poznavao sledeći. Proces je bio da se ispuni 11 stranica forme koja je morala da uključi i video o timu. Osobe u administraciji su selektirale 10 odsto najboljih projekata kroz glasanje za ideju i za postojeći uspeh. Zatim je direktorka celog programa prof. dr Susan Amat svakog od 80 kandidata intervjuisala lično, kako bi skratila selekciju na 40. Posle toga ostaju još dva nivoa provere gde je grupa organizatora i na kraju investitora selektirala zadnji krug sa 20 na 10 kompanija. Po njihovim rečima, kažu da su imali najteži posao, jer kad je došlo do zadnjih 40 izvrsnih kompanija, zaista su imali teškoća koga da ne prime, a da sve bude pravedno. Protekcija svakako ne postoji jer nikome ne donosi interes, objašnjava naš sagovornik.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here