Vreme za radosti praznika

0

Poslednjeg dana nastavne godine škola "Vuk Karadžić", u goste je pozvala sveštenika Čedomira Videkanića, roditelje, bake i dede i "Vesti" da prisustvuju ovom važnom danu za školu.

Radost roditelja i đaka bila je još i veća, jer su nastavnici sa njima podelili vest da će im nastava od sledeće godine biti mnogo lakša, jer su zahvaljujući sredstvima crkve, nabavljene još tri najsavremenije interaktivne table, a đaci će od februara dobiti na korišćenje i novu učionicu.
Crkveni odbor je i ovog puta uz pomoć Kola sestara žene mironosice, pripremio posluženje i osveženje za vredne đake i roditelje.

Ove godine sa đacima su radili Nada Miljanić, učitelj Miroslav Nakić, Nada Milošević i direktorka škole Vlajka Tomić. Veronauku je predavao sveštenik Dejan Milošević, a u nastavi je pomagala i Mirjana Kuljanin.

Za nastavne aktivnosti država Viktorija godišnje izdvaja 190 dolara po učenik, a školarina koju plaćaju roditelji 90 dolara po učeniku.

– Ono što je radost ove školske godine jeste da smo na spisku imali 87 učenika. Verujem da smo napravili veliki pomak, odnosno, da ste vi roditelji napravili veliki napor što ste odvojili vreme da pored svih obaveza koje imate, dovodite decu u školu. Mi cenimo taj napor – rekla je direktorka škole Vlajka Tomić.

Ona se zahvalila roditeljima i đacima što su odabrali njihovu školu da uče srpski jezik.

Priznanja

Pored učenika koji su dobili ocene i svedočanstva o uspešnom završenom razredu, uprava škole odlučila je da se posebno zahvali članovima zajednice koji su pomagali njihov rad tokom prošle školske godine. Među nagrađenima su stomatološka ordinacija DG iz Dandenonga, Miroslav Računica (blagajnik škole), Mirjana Kuljanin, Kolo srpskih sestara žene Mironosice, crkveni odbor, i novinar "Vesti" Krste Marković.
– Želimo posebno da se zahvalimo našim "Vesti" koje godinama pružaju podršku radu škole i vredno prate naše aktivnosti. Novinari se retko nagrade, volimo rađe da ih kritikujemo, ali "Vestima" želimo da se zahvalimo za podršku i doprinos čitavoj srpskoj zajednici – rekla je direktorka škole Vlajka Tomić.

– Po čemu se razlikuje naša škola? To su postavljeni ciljevi da neprestano razvijamo jezičke sposobnosti kod učenika, i da ih podstičemo i motivišemo da govore srpski jezik. Pobrinuli smo se da se osećaju opušteno, da su aktivni, a da su časovi zabavni, što im je učenje učinilo lakšim.

Novi upis

Upis na nastavu srpskog jezika za školsku 2015. je u toku, a nastavnici iz Kizboroa pozivaju mališane da nauče maternji jezik. Ponovno okupljanje đaka je u subotu 31. januara 2015. u devet časova, a 1. februara, sa malim zakašnjenjem, biće svečano obeležen i Sveti Sava.

U ime nastavnog osoblja gospođa Tomić je đacima poručila da uživaju u radostima praznika koji donosi leto, ali i da što više koriste naučeni srpski jezik.

– Nadam se da ćete nas pamtiti po lepim uspomenama i dobrim sećanjima. Nadam se da smo vas naučili da cenite i poštujete odakle potičete, da volite srpski jezik, veru, tradiciju i kulturu. Učili smo vas da budete ljudi – poručila je direktorka.

Pohvaljen je i trud đaka i nastavnika koji su pokazali tokom obeležavanja Vukovog sabora i preredbe "Ljubav se čita i piše".

Videkanić ponovo na dužnosti

Nakon jednomesečne suspenzije sa svešteničke dužnosti, protojerej-stavrofor Čedomir Videkanić ponovo obavlja parohijsku dužnost starešine hrama u Kizborou. Sveštenik Videkanić, koji će 14. januara sledeće godine i zvanično otići u penziju, dirljivim rečima pozdravio je đake srpske škole i apelovao da ne zaborave jezik, veru, kulturu i običaje.

Na kraju, deca su nagrađena i obiljem kolača, slatkiša i voća, pa su tokom popodneva, učionice pretvorili u veliku igraonicu punu dečjeg žagora i smeha.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here