Korasan krvoločniji i od Al Kaide

0

Jedan od 10 džihadista spreman je da zapuca i kada se vrati u Evropu
 

Babanovski strahuje da će pripadnici Korasana, specijalizovani za minijaturne eksplozive, uoči božićnih i novogodišnjih praznika udariti po Zapadu, pre svega Engleskoj i Belgiji, zemljama koje su učestvovale u vazdušnim napadima NATO na njihove položaje u Iraku i Siriji.

Obaveštajci upozoravaju da povratkom mnogih od 4.000 "evropskih džihadista" iz Sirije i Iraka, Evropi preti talas terorizma, jer, kako ističu, najmanje jedan od devet islamskih džihadista je spreman da, po povratku u Evropu, uzme oružje i napadne sopstvenu zemlju. Računa se da je Islamska država već poslala nazad u Evropu više stotina džihadista koji bi uz "uspavane ćelije" mogli krenuti u nasilni teroristički pohod.
 

Lako do "prljave bombe"

Prljava nuklearna paklena mašina može da se napravi u kućnim uslovima uz pomoć kuhinjskog alata, a zbog radijacije može da bude ubistvenija od prave nuklearne bombe, upozorava naš sagovornik.

– Dovoljno je da se 40 kilograma nuklearnog otpada stavi u automobil bombu gde će inicijalna kapisla biti veća količina klasičnog eksploziva TNT, pa da se radijacijom kontaminira grad veći od Londona ili Njujorka, Brisela ili Pariza – navodi Babanovski.

– Bojim se da će se oni koji su se borili na iračko – sirijskom i kurdskom ratištu, a koji su vraćeni u njihove domicilne države, u Evropi oglasiti bombaškim napadima za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Kada su stizali tamo, u Siriju ili Irak, njih su prihvatali kao dobrovoljce, ali se više nisu mogli vraćati u svoje zemlje kada bi to poželeli. Mogu se vratiti samo po zadatku, a taj zadatak moraju i da izvrše u zemlji iz koje su došli. Ako se vrate i ne izvrše zadatak, strukture koje su ih poslale žestoko će ih kazniti, ili će im likvidirati porodicu, najbliže rođake, ili će ubiti i njih – objašnjava profesor Ivan Bananovski.

Ne samo Evropi, velika opasnost od radikalnih džihadista, pre svega od Korasana preti i zemljama Balkana, jer oni koji su pristupili Islamskoj državi u Siriji i Iraku počinju da se vraćaju kući.

– Korasan nije došla u Siriju da zbaci predsednika Bašara al-Asada. Njen cilj je da ujedini sve strukture mudžahedina sa prihvatljivom platformom za sve muslimane, da je Zapad antimuslimanski, antiislamski i antiarapski, da oni nisu prijatelji Arapima i muslimanima, već da, huškajući ih jedne protiv drugih pokušavaju, što je činjenica, da kontrolišu politički, vojni, ekonomski i sve druge aktivnosti struktura u arapsko-muslimanskim islamskim zemljama – kaže Babanovski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here