Bakijev: Ne verujem da je Rusija umešana u proteste

0

Opozicija je preuzela vlast krvoprolićem:Kurmanbek Bakijev

"Ne mogu da kažem da je Rusija iza toga", izjavio je Rojtersu Bakijev u telefonskom razgovoru.

"Ne želim to da kažem, jednostavno ne želim u to da verujem", rekao je Bakijev.

On je, međutim, kazao da je siguran da su u nasilne proteste prethodnih dana bili umešani strani elementi, ukazujući na "veoma profesionalno" ponašanje mase, koja je juče opkolila zgradu vlade.

"Veoma sposobno upravljanje i vođstvo je bilo očigledno. Definitivno su bile umešane spoljne snage", kazao je Bakijev.

Ističući da ga je kao predsednika države izabrao narod, Bakijev je rekao da ga niko nije smenio i da "niko nema pravo da mu oduzme predsednički mandat".

Opozicija je preuzela vlast krvoprolićem, rekao je Bakijev, nazvavši taj čin "velikim grehom i velikim zločinom", ali ako žele da pregovaraju, on je istakao da je spreman da sa njima raspravlja o svemu.

Opozicija je protekle noći saopštila da je preuzela vlast, a šef nove samoproklamovane vlade Roza Otunbajeva je objavila da je nova vlada raspustila parlament i preuzela kontrolu nad gotovo čitavom zemljom.

Bakijev je juče napustio sedišta vlade u prestonici Biškeku, pošto je u sukobima između demonstranata i snaga bezbednsoti poginulo najmanje 75 ljudi, a više od 1.000 je ranjeno.

Otunbajeva je izjavila danas da je Moskva imala ulogu u događajima prethodnih dana i zahvalila Rusiji na "značajnoj podršci" u svrgavanju, kako je navela, nepotističkog i kriminalnog režima predsednika Bakijeva.

Nova vlast, prema njenim rečima, namerava da izbaci američku vojsku iz baze Manas u Kirgistanu, koja služi za snabdevanje energentima međunarodne mirovne misije u Avganistanu.

Bakjiev, međutim, smatra da bi zatvaranje baze bilo greška.

"To bi značilo da je Kirgistan protiv uspostavljanja reda u Avganistanu, protiv okončanja rata u toj državi i za nastavljanje trgovine narkoticima iz Avganistana", rekao je Bakijev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here