Uskrs je izvor vere

0

STRPLJIVI: Najmlađi u redu za naforu i uskršnja jaja

 

 

Pre toga, u subotu je u Vedingu oko 600 parohijana hodalo u trostrukom ophodu oko hrama, a u nastavku uskršnje ceremonije i jutarnjeg bogosluženja prvu svetu liturgiju je služio otac Radomir Kolundžić.
 

Mala Emilija u bakinom naručju

Prvo pričešće

Uskrs je praznik koji naročito veseli decu. Sestre Margarita i Tatjana David, koje imaju pet i dve godine, svečano su se obukle za uskršnju liturgiju i bile su naročito ponosne na svoje korpice sa slatkišima i ofarbanim jajima. Iako je još mala da bi razumela šta se oko nje dešavalo, osmomesečna Emilija Stojiljković je toga dana bila najmlađa vernica koja je prvi put pričešćena u crkvi u Vedingu.

U crkvi u Tempelhofu nedeljnu liturgiju su služili protojerej Dragan Sekulić i jerej Duško Spasojević. I ovde je u prisustvu brojnih vernika u subotu obavljena litija oko hrama, posle čega je održana i prva jutarnja vaskršnja služba.

U prepunim crkvama su na kraju svečanih liturgija osvećena vaskršnja jaja, a potom je pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja. Na kraju su se vernici pričestili i svaki je dobio po jedno uskršnje jaje.

 

Posle liturgija narod se razišao kućama da svečanim ručkom u krugu porodice obeleži najveći hrišćanski praznik.

Uskršnje liturgije su u berlinskim hramovima služene još od četvrtka.

 

Na Veliki petak su ispred oltara iznete i plaštanice, platna na kojem je prikazano Hristovo polaganje u grob, a vernici su od njihovog iznošenja do ponoćne liturgije sa dubokim poštovanjem prilazili plaštanicama i celivali ih. Obeležavanje najsvečanijeg hrišćanskog praznika nastavljeno je i u ponedeljak uskršnjim liturgijama.

Liturgijama u obe crkve prisustvovao je i ambasador Srbije u Berlinu dr Ivo Visković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here