Srbija šansa za Kapetana Dragana

0

Dragan Vasiljković, alijas Kapetan Dragan
 

Već nekoliko puta u medijima se pojavio i podatak da je on još pre balkanskog rata imao dozvole za plovidbu morem i upravljanje manjim avionom.
 

Hrvatska ili Srbija?

Prema izjavi Dragana Novosela, zamenika hrvatskog javnog tužioca, koju je ovaj dao emisiji "Otvoreno" na HTV-u, da "ako je Vasiljković pobegao u Srbiju, Hrvatska nema drugog izbora već da Srbiji prepusti Draganov slučaj".
"Imamo konkretne dokaze o tome šta je Vasiljković učinio. Izjave svedoka su verodostojne. Stavićemo ih na raspolaganje Srbiji i ona će odlučiti da li da pokrene postupak. Oni su to uradili u drugim slučajevima i ne vidim zašto ne bi i u ovom. To je jedina mogućnost koju imamo u ovom trenutku za srpske državljane koji su locirani na srpskoj teritoriji i koji su počinili zločine u Hrvatskoj", kazao je Novosel, prema melburnskom "Ejdžu".

Ako su te pretpostavke tačne, a on se odlučio da nekako napusti zemlju svog drugog državljanstva, i ako je uspeo u nameri, postoji verovatnoća da bi utočište potražio u zemlji rođenja – Srbiji. Posebno zbog činjenice koja mu je dobro poznata: da Srbija i Hrvatska imaju biletaralni sporazum po kome svoje državljane tražene za ratni zločin ne izručuju jedna drugoj, već ih same procesuiraju.
 

Zanimljivo je i da je Dragan Vasiljković pre nešto više od mesec dana, saznaju "Vesti", saopštio članovima lobija "Srbi za pravdu i demokratiju" da njihove "usluge" više nisu potrebne u njegovom slučaju. Ovaj lobi, kako je čitaocu poznato, osnovan je po njegovom hapšenju i poslužio je da se za njegove advokate sakupe veliki novci, govori se o najmanje pola miliona dolara.
 

Australijska Federalna vlada priznala je da je potraga za Draganom Vasiljkovićem po luci Kofs Harbora dosad bila bezuspešna. Ovo u ponedeljak saopštava "Australijen" čiji reporteri dežuraju neprekidno u blizini kuće Nade Lukić-Brus, gde je Kapetan bio prijavljen po izlasku iz zatvora.
 

Fotoreporteri ovog dnevnika, koga Vasiljković nakon teksta o njemu iz 2005. godine označava kao začetnika svojih nevolja od tada, snimili su u subotu gospođu Lukić-Brus kako ulazi i vozi se – u prtljažniku automobila sa pet vrata. Za nju se u izveštaju na prvoj strani uz veliki fotos pod naslovom "Pravda na zadnjem sedištu dok traje lov na Dragana" kaže da je bila najbliža Draganu u poslednje vreme.
 

Prepolovljen broj istražitelja

Australijski list saznao je takođe da danas u jedinici za proveru ratnih zločina pri Ministarstvu za doseljeničke poslove radi ukupno pet zaposlenih puno radno vreme, polovina nego pre godina dana. To smanjenje u ministarstvu je objašnjeno uvođenjem moderne tehnologije kao što su biometrijski pasoši.

"U subotu je viđena sakrivena ispod širokog crnog šešira za sunce, stavila je odeću na zadnje sedište vozila i, neobično, ušla u prtljažnik. Vozilo je zatim napustilo imanje i odvezlo se u marinu Kofs Harbora, gde bivši muž gospođe Lukić-Brus, Piter, radi.

 

Kola su se zatim odvezla dalje sa gospođom Lukić-Brus i dalje u prtljažniku", piše "Australijen" i navodi podatak da je federalna policija prošle nedelje na njenom imanju provela tri dana.
 

"U Kofs Harboru, na severnoj obali NSW, tokom vikenda nije bilo znakova o čoveku koji je u zemlji svog rođenja, Srbiji, poznat kao Kapetan Dragan", navodi dnevnik koji ga očito prati u stopu. Uz to je saopšteno da je on "putovao po svetu na jahtama i da poseduje dozvolu za letenje malim avionima".
 

Novi svedoci

Kako "Ejdž" takođe saznaje iz hrvatske TV emisije, postoje, osim onih koji su svedočili u Sidneju, i dodatni svedoci optužbi o torturi koju je Kapetan Dragan navodno provodio nad njima.
Po rečima Anta Nazora, direktor Hrvatskog memorijalnog administrativnog centra, ova organizacija predala je vlastima vojne izveštaje pisane rukom šefa srpske teritorijalne odbrane u Dvoru na Uni, iz kojih se vidi da su vojnici postupali po Vasiljkovićevim naredbama.
"U izveštaju, on je naveden kao osoba koja planira i predvodi. Šef teritorijalne odbrane piše da je on za "Operaciju pčelinji ubod" dobio naređenja od Kapetana Dragana. U toj operaciji dešavala su se zverstva", rekao je Nazor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here