Ni lepšeg dana, ni većeg praznika

0

Služba u hramu Sabora srpskih svetitelja
 

Neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine, sunce i plavetnilo neba obradovali su brojne vernike i parohijane koji su pohrlili ka svojim crkvama u najvećem kanadskom gradu.
 

Pravoslavni Srbi ispunili su hram Sabora srpskih svetitelja u Misisagi i crkvu Svetog Save na Riveru na drugoj svetoj liturgiji u nedelju ujutro. Na kraju službe pročitana je vaskršnja poslanica patrijarha Irineja i pričešćeni brojni vernici koji su svoj post dostojanstveno završili ovim činom.
 

Crkva je već dugo jedan od glavnih stožera duhovnog i nacionalnog života Srba u Torontu i Ontariju. I ovog Vaskrsa bilo je vidljivo da sve više mladih ljudi i porodica sa malom decom zaštitu i mir nalazi pod njenim skutima. Posle jutarnje liturgije u crkvama, Vaskrs je obeležen i u domovima uz obojena jaja i bogatu trpezu.
 

Gosti sa Kosova

Službi u hramu Sabora srpskih svetitelja prisustvovali su i devetogodišnja Marta i jedanaestogodišnji Branko Dašić iz sela Brestovika kod Peći, čiji su se roditelji posle bombardovanja vratili u spaljeno i uništeno rodno selo. Njihov domaćin je Rada Mićić, poznati humanitarni radnik. Ona je, zajedno sa još nekoliko porodica koje će ugostiti male Dašiće, poželela da Vaskrs ovoj deci sa Kosova zaista učini najradosnijim praznikom tokom koga je sve moguće, pa i to da se iz Brestovika stigne u Kanadu, među ljude nepoznate, ali pune ljubavi i dobrih namera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here