Deca ukrasila praznik

0

Ovu lepu ideju osmislio je još pre tri godine mr Miško Jovanović, profesor Dopunske nastave na srpskom jeziku, uz veliku podršku sveštenika Druge ciriške parohije, protojereja dr Miroslava Smijonovića i jereja Branimira Petkovića, koju su učenicima i ove godine ukazali gostoprimstvo u crkvi.

 

Ovogodišnjoj izložbi priključili su se učenici profesorke Milice Krstić i Jelene Kende, koje su svoje đake dovele iz škola u Cirihu i Efertokonu.

Pretprazničku atmosferu ulepšalo je gostovanje vladike srednjoevropskog Konstantina, igumana manastira Lelić, arhimandrita Avakuma i v.d. generalnog konzula Republike Srbije Svetlane Stanković, koji su prisustvovali liturgiji i izložbi učeničkih radova.
Posebno obeležje ovoj manifesatciji dao je nesvakadašnji događaj – izloženi delovi moštiju vladike Nikolaja Velimirovića, koji sada počivaju u crkvi Ćirilo i Metodije u Belpu kraj Berna, prvoj koju su Srbi svojim rukama od temelja do zvonika izgradili u Švajcarskoj.

Težak zadatak

Žiri, koji su sačinjavali jerej Branimir Petković, konzul Svetlana Stanković i dr Ivan Marković, nije imao lak zadatak oko proglašenja radova i dodeljivanja nagrada. Najbolji su dobili po jednu knjigu, dar crkve Uspenija Presvete Bogorodice.

Na izložbi je učestvovalo 180 učenika, od prvog do osmog razreda. Na početku svečanosti učenici su od jereja Branislava Petkovića saznali nešto više o Vaskrsu i kako ga pravoslavni vernici obeležavaju. On je istakao simboliku farbanja jaja, njihov značaj i posebnost Uskrsa među najvećim pravoslavnim praznicima.

Učenici su bili podeljeni po razredima, a na kraju su se od svake grupe birala po tri najuspešnija rada. Svojom kreativnošću, maštom i orginalnošću učenici su osmišljavali i crtali uskršnja jaja, koristeći najraznovrsnije tehnike.

 

Neki su svoja dela ukrasili simbolima Srbije (grb, zastava), drugi su imali raznovrsne motive koje su na papiru predstavljali najlepšim bojama, a treći su našli inspiraciju u ikonama i freskama kojima je oslikana crkva Uspenija Presvete Bogorodice u Cirihu.

POBEDNICI PO KATEGORIJAMA:

Prvi razred:
1. Anđela Sekulić
2. Anastasija Popović
3. Ana Simeunović

Drugi razred:
1. Milica Simić
2. Ana Jokić
3. Kristina Vasiljković

Treći razred:
1. Cvija Popović
2. Tamara Janićijević
3. Stefan Jovanović

Četvrti razred:
1. Anđela Marković
2. Dijana Pejović
3. Nevena Aleksić

Peti i šesti razred:
1. Maja Švabić
2. Maja Cvetković
3. Vukica Antić

Sedmi i osmi razred:
1. Ana Švabić
2. Aleksandra Gojković
3. Milena Bogojević

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here