Post čisti organizam

0

Probajte na Veliki petak…

 

Potrebno je: pola kilograma krompira, 300 grama šargarepe, 100 grama peršuna, glavica crvenog luka, tri suve paprike, dva decilitra paradajz soka, dva čena belog luka, biber i so po ukusu.

Priprema: Povrće se očisti i sitno isecka. U lonac se stavi voda da pokrije dno posude, sitno seckani luk se izdinsta. Zatim se doda povrće, začini i sve nalije vodom da ogrezne. Pred kraj kuvanja doda se sok od paradajza.Uz čorbu se služi prepečen hleb, natrljan belim lukom i malo dosoljen.

 

Post čisti organizam
 

Krvni sudovi su ogledalo zdravlja, jer se na njima kao u otvorenoj knjizi čitaju i predviđaju mnoge zdravstvene tegobe, a post pročišćava krvne sudove jer podrazumeva unošenje zdrave hrane. Organizam ćemo obradovati sa više povrća i voća, uz povremeno unošenje ribe, što će se pozitivno odraziti i na izgled kože i kose. Četrdeset dana posta može dobro da deluje i na organe za varenje.

 

Za vreme posta jedu se više nego uobičajeno pasulj, soja, sočivo, boranija, grašak, šargarepa, pirinač… Takođe, zdravo je i povremeno unošenje ribe, jer sadrži belančevine, gradivne materije, kao i fosfor koji je važan za moždane ćelije. Post prija dijabetičarima i pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom, ali ne treba se izgladnjavati, niti prejedati testima.

 

Važna je umerenost, kao i način spremanja posne hrane. Kuvanje na pari je najbolje za pripremu povrća i voća jer zadržava minerale, vitamine i druge bitne sastojke, koji se drugačijom termičkom obradom lako unište. Samim tim i ukus namirnica je potpuniji i intenzivniji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here