Radnici PIK Zemun 18 meseci bez plate

0

Predsednik štrajkačkog odbora Brano Vučinović kaže za B92 da štrajkom traže i povezivanje radnog staža za 2007. i 2008. godinu. Radnici su u protekla dva dana imali razgovore i u Ageneciji za privatizaciju i u Skupštini Beograda, ali Vučinović kaže da nisu uspeli da dobiju odgovor na pitanje ko je dužan da im isplati zarade za godinu i po dana.

 

Foto: arhiva
 

"Nećemo ići na zemlju da oremo niti da spremamo zemlju za setvu, nećemo uopšte početi da muzemo krave i nemamo šta drugo da radimo nego da krenemo u generalni štajk. Dokle god bude trebalo, jer preča su naša deca nego krave. Ako je PIK-u stalo do krava neka nalaze druge koji će da rade, mi više ne možemo. Tražimo 24 plate, nije to malo a tražimo i povezivanje radnog staža", kaže Vučinović.

U PIK Zemun je zaposleno 128 ljudi, ali samo polovina dolazi na posao, jer u štrajkačkom odboru da toliki broj zaposlenih jednostavni nema šta da radi. Minus na računo tog preduzeća je 25 miliona evra.

 

On je rekao da je do sada postojao samo jedan pokušaj da se PIK Zemun privatizuje, i to pre godinu dana, ali je ta procedura stopirana.

 

Kako tvdri, oko na taj poljoprivredni kombinat bacili su i Grad Beograd i Republika, ali ne da bi održali proizvodnju, već zbog dve hiljade i 300 hektara zemljišta koje se nalazi duž autoputa.

 

"To će biti kompletno građeviska zona. Sad interesuju i grad Beograd i Vladu Srbije i ne zna se ko hoće da uzme. Ne daju nam da nas prodaju niti hoće iko da nas finasira i to je ono što najviše radnike boli. Svi bi da uzmu nešto a radnicima niko neće ništa ne da", kaže Vučinović.

 

"Garantujem da se neće baviti stočarstvom i ratarstvom, da će sve pretvoriti u građevinsko zemljište i to im je jedini razlog što ne mogu da se dogovore ko će šta da uzme", kaže on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here