Usmena obrazloženja neizabranim tužiocima

0

Zagorka Dolovac

Članovi veća Vladimir Vukčević i Đorđe Ostojić delegirani su da primaju zainteresovane kandidate svake srede od 12 do 14 sati u Ustaničkoj 29 (Specijalni sud), navela je ona na konferenciji posvećenoj napretku reforme pravosuđa.

Dolovčeva je najavila i niz aktivnosti Državnog veća, među kojima su intenzivnija saradnja sa Udruženjem tužilaca Srbije i novi konkurs za popunu mesta tužilaca i njihovih zamenika – još oko 80, ističući da će prilikom odlučivanja prvo biti razmatrane prijave neizabranih kandidata.

U nastavku procesa izbrora, neizabranim kandidatima, koji su uz prijavu na konkurs zatražili obrazloženje sa razlozima o eventualnom neizboru, ono će im biti dostavljeno iako to nije obaveza Veća, ali jeste pravo kandidata, naglasila je ona.

Ona je podsetila da je u postupku opšteg izbora nosilaca pravosudnih funkcija bilo nedoumica i da postoji saglasnost da neke stvari u daljem postupku izbora treba menjati.

 

Dolovčeva je kazala da su Evropska komisija, Savet Evrope i OEBS izrazili zabrinutost za proces tih izbora, ocenivši njihove sugestije dobronamernim i u interesu pravosuđa.
 

"Potpuno smo se saglasili da neke stvari u daljem radu treba promeniti, a opet neke druge koje, sa aspekta evropskih standarda nisu u potpunom skladu sa njima, treba dopuniti i popraviti", istakla je Dolovac.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here