Zvončići i grančice za mališane

0

Litija: Sa pesmom i grančicama oko hrama

Svečano odeveni mališani su posle liturgije dobili vrbove grančice i zvončiće, ali su u red za znamenje koje simbolizuje Hristovu dobrodošlicu u Jerusalim, stali i mnogi omladinci i roditelji.

– Danas je Lazareva subota, dan kada je Hristos vaskrsao Lazara iz Vitine, četiri dana nakon njegove smrti, a mi govorimo o Vrbici jer grančice podsećaju na Cvetnu nedelju, dan kada je Hristos ušao u Jerusalim. Narod je Hrista dočekao bacanjem palminih grančica, a mi koji živimo u krajevima u kojima nema palmi, upotrebljavamo grančice vrbe, pa otuda i naziv praznika Vrbica, objasnio je otac Milan.

Praznik je, posle liturgije, uz veselu dečju graju i zakusku, proslavljen u gornjoj sali, a svoju zabavu i igre razigrani mališani kreirali su sami. Proslavi je prisustvovao i Spasoje Miličević, konzul Srbije iz Hamburga.

 

Po grančicu iz Singapura

Brankica Ot, raniji rukovodilac biblioteke i član Crkvenog odbora, svojom pojavom u redu za grančice je mnoge prijatno iznenadila. Ona je po zanimanju sudski prevodilac, a prošle godine se sa suprugom preselila u Singapur.

-U Singapuru je lepo, ali smo svi došli u Evropu da sa svojima proslavimo uskršnje praznike, pa nisam mogla da propustim ni Vrbice, koje sam ovde slavila od detinjstva – rekla nam je raspoložena Brankica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here