Vrbica je srpsko nasleđe

0

Prota Nikola sveštava vrbove grančice

Pogled na lepo odevene mališane, u novim odelima i okićene zvončićima, otkrivao je i njihovo nestrpljenje da se dograbe vrbinih grančica, da im u ruke stave ikonice, pa da krenu u tri ophoda. Sve je odisalo veseljem, a i prota Nikola je podsetio kako je u Jerusalemu narod sa oduševljenjem dočekivao Isusa Hrista i govorio:"Osana".

Zvona su se oglašavala, sveće treperile, širio se miris tamjana, bilo je mnogo pobožne tišine, ali i dečjeg žagora, pevali su pojci, a prisutni su ovako govorili:

– Dovela sam troje dece, Hristinu (5 godina), Vladimira (2) i Damjana (dva meseca). Sećam se da sam kao mala redovno išla na Vrbicu. Kod nas nije bilo nove odeće, ali je bilo vrbe u čijoj smo se vodi ujutro umivali – priča Ljubinka Stojanović iz Velike Krsne, kod Mladenovca.

 

Imamo zvončiće: Vladimir, Hristina, Andrea i Marko

Snežana Lazarević, rodom iz sela Arnajevo, dovela je Marka i Andreju, pa kaže:
– Ne pamtim mnogo, ali znam da mi je baba govorila kako sa vrbom momci vrbuju devojku. A ja se, eto, udadoh ovde, bez vrbe.

David Mirković (9 meseci) je naizmenično bio u naručju mame Ane i tate Dejana.
– Vrbica je naše nasleđe. David je ovde prvi put, a i on će to prenositi svojim potomcima.
Taru Petrović (11 meseci) ljubavlju obasipaju mama Ljiljana i tata Slavoljub. Iz Kragujevca su, pa se i pohvališe da su je odenuli komplet u novo, a detetu svejedno, draže mu je da se igra novim zvončićem nego već poznatom cuclom.

Nešto kasnije, Vladan (3) i Bogdan (7) Grujić, uz Beograđane mamu Ivanu, tatu Đorđa i baku Svetlanu, za vreme bdenija ponašaju se kao veliki, dok se Anđela Jeftić (10) malo razočarala: sa tatom Milanom i mamom Violetom, iz Vrnjačke Banje, malko je zakasnila i – vrbe su već nestale.

 

Vredne "pčelice"

U ovom danu, kao pčelice su se predstavile članice Kola srpskih sestara. Ne samo da su bile uposlene oko sveća, već su i 200 zvončića uvezale trobojkama.
-Dok smo trepnule, razdeljeni su – rekoše nam Duška, Stanica i Zagorka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here