Prava izbeglih Srba moraju biti zagarantovana

0

Džerard Selman

On je na konferenciji za novinare u Banja Luci rekao da će vlada tražiti da se istovremeno reši pitanje imovine preduzeća iz RS i BiH koja se nalazi na teritoriji Hrvatske, a koja je privatizovana ili devastirana.

"Vlada RS predlaže da se Ugovor o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Hrvatske usaglasi sa Sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ, koji priznaje imovinska prava lica na dan 31. decembar 1990, bez obzira gde se sada nalaze", rekao je Selman.

On je kazao da Vlada RS neće odustati od zahteva da stanarsko pravo bude neprikosnoveno, čime bi, kako je naveo, 7.600 Srba iz Hrvatske sa prebivalištem u RS, došlo u povoljniji položaj, navodeći da u tom ugovoru treba da se reši i pitanje imovine preduzeća iz RS i BiH na prostoru Hrvatske, čija se vrednost procenjuje na dve milijarde konvertibilnih maraka.

Ministar pravde RS je rekao da su nadležna ministarstva i republičke institucije zadužene da u roku od 30 dana daju primedbe na tekst radne verzije ugovora, nakon čega će vlada RS zauzeti konačan stav o učešću predstavnika iz RS u radnoj grupi Saveta ministara BiH koja vodi pregovore sa Hrvatskom.

"Sve dok entitetske vlade ne daju saglasnost na radnu verziju teksta Ugovora, ne postoje formalno – pravni uslovi za nastavak pregovora sa Hrvatskom, kazao je Selman.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here