Stejt department: ”Hiljade” žrtava Jasenovca

0

Broj jasenovačkih žrtava još uvek nije sa sigurnošću utvrđen. Najniža procena koja iole pretenduje na metodološku ozbiljnost govori o desetinama hiljada žrtava, a došla je iz pera pokojnog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, inače poznatog po tome što je izjavio da mu, srecom, "supruga nije ni Srpkinja ni Židovka". Tuđmanova procena uklapa se u njegove ostale doprinose istoriografiji 20. veka.

 

U svojoj knjizi ”Bespuća povijesne zbiljnosti”, objavljenoj 1988, Tuđman je napisao da je broj Jevreja ubijenih u Holokaustu 900.000 a ne šest miliona. On je takođe izneo tvrdnju da ustaše nisu ubile više od 70.000 Srba, dok većina istoričara smatra da ih je ubijeno oko 400.000.” (New York Times, 20. avgust 1995.)

 

Procene kvalifikovanijih stručnjaka desetinu puta su veće od Tuđmanove i na stotine puta veće od one koju Stejt Department iznosi kao činjenicu.

 

Odrednica "Jasenovac" Menahema Selaha u Enciklopediji holokausta, Jad Vašem centar, Jerusalim 1990, na stranama 739-740 navodi sledeće:

 

“Oko šest stotina hiljada ljudi ubijeno je u Jasenovcu, uglavnom Srba, Jevreja Cigana i protivnika ustaškog režima”. Tim za arhiviranje i istraživanje holokausta: “Procenjuje se da je skoro 600.000 … pretežno Srba, Jevreja i Cigana ubijeno u Jasenovcu”.

 

Toliko iz jevrejskih izvora. Evo šta kažu nemački savremenici, funkcioneri i vojni komandanti Trećeg rajha, dakle saveznici ustaša.

 

Hitlerov vodeći politički stručnjak za evropski jugoistok Herman Nojbaher (u svojoj knjizi sećanja ”Sonderaufrag Südost 1940-1945”. Bericht eines fliegenden Diplomaten Goettingen: Muster-Schmidt-Verlag, 1957, str. 18) procenio je da je jedna trećina od oko dva miliona pravoslavnih Srba u NDH ubijena. Ovo se podudara sa izveštajem SS generala Ernsta Frika, koji je izvestio Hajnriha Himlera da je “600 do 700,000 žrtava poklano na balkanski način”.

 

 

General Lotar Rendulic, komndant Vermahta na zapadnom Balkanu 1943-44. procenio je broj žrtava ustaškog terora na 500.000. U svojim memoarima (‘Gekaempft, gesiegt, geschlagen”. Welsermühl Verlag, Wels und Heidelberg, 1952, str. 161) on je opisao razgovor na tu temu sa jednim hrvatskim dužnosnikom.

O autoru:

 

Dr Srđa Trifković je autor nekoliko knjiga, istoričar, politički analitičar i izvršni direktor Fondacije lorda Bajrona za balkanske studije, živi i radi u Čikagu.

 

“Kada sam jednom visokom funkcioneru koji je bio blizak Paveliću uputio primedbu da je, uprkos nagomilanoj mržnji, meni nemoguće da shvatim ubistvo pola miliona pravoslavnih, odgovor koji sam dobio bio je karakterističan za mentalitet koji je tamo vladao: Pola miliona, to je previše – nije ih bilo više od dvesta hiljada!”

 

Moguće je da američki Stejt Department ima u svom posedu novootkrivene i neoborive dokaze da su istraživači Jad Vašema preuveličali broj jasenovačkih žrtava stotinu puta ili više, da su nemački očevici grešili u svojim procenama, da je čak i notorni negator holokausta Franjo Tuđman preterao – i da se broj žrtava zaista meri hiljadama, a ne desetinama ili stotinama hiljada.

 

Ako takve podatke poseduje, Stejt Department je dužan da ih objavi da bi potkrepio svoje tvrdnje. Ako to pak nije slučaj, dužan je da objavi detaljnu ispravku i bezrezervno izvinjenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here