Otcepljenja posle tajnih sastanaka

0

Gledamo svoja posla: Nenad Šulejić
 

– Lepo je čuti da u Salcburgu trenutno postoje tri, četiri kluba ali je ružno kako nastaju. Tajnim sastancima po stanovima, zavođenjem dece, podmuklim i neljudskim radnjama, to nikome ne ide na čast, a pre svega kolovođama tih novonastalih klubova. Ne treba da zaborave da su njihova deca, i još mnoga druga prve korake folklora, stih pesama ili recitacije naučili upravo u KSZS. Lako je cepati nešto što je stvarano godinama. Teško je započeti nešto potpuno iznova – kaže Šulejić.
 

On podseća da je Kulturno-sportska zajednica Srba osnovana 1999. kao zajednica srpskih građana u vreme koje je bilo vrlo teško za Srbiju i njene građane ma gde živeli.
 

Otvoreni za saradnju

– Zahvaljujući upravi, članovima, institucijama, organizacijama, medijima i pojedincima koji podržavaju naš rad Kulturno-sportska zajednica nastavlja redovne aktivnosti. Sve neljudske i prljave stvari kojima se služe neki, nama daju snagu i volju da radimo još bolje. Probajte sa nama da se družite. U rukovodstvu KSZS imamo tri prosvetna radnika, školovane muzičare, studente, poštene i časne ljude od kojih možete mnogo da naučite. Otvoreni smo za sve, pa dođite – ističe Šulejić.

– Prikupljali smo pomoć od stana do stana, pomagali otadžbinu i ovde organizovali demonstracije. Uprkos svima počele su da rade folklorna i dramska sekcija, pripreme za kviz znanja, a sportisti da održavaju turnire. Rezultati su bili vidljivi. Iz godine u godinu zajednica postaje brojnija, zapažen i prepoznatljiv faktor u očuvanju srpske kulture i tradicije u Mocartovom gradu. I kad čovek pomisli da je pošlo nabolje, da je radom, trudom kao i utrošenim vremenom stvorena "velika porodica" i zdrava sredina, proradi srpska boljka "ljubomora". Pre tri godine nekome zasmeta naša brojnost (130 dece), rezultati ili ko zna šta drugo … pa svojim "kumovanjem" doprinose "otcepljenju" jednog dela članstva i tada nasta KUD "Stevan Sinđelić" – sa gorčinom priča, kritikovao je Šulejić.
 

Prema njegovim rečima KSZS se oporavila, nastavila da radimo još bolje, povrati brojnost članstva i gleda svoja posla.
 

– Ali ne lezi vraže. Povrati se stara boljka, zasmeta nekome naš nastup u "Sava" Centru na 65. godišnjici AKUD-a "Lola" i gostovanje u "Žikinoj šarenici" pa kurjaci navale opet. Pre tri nedelje "otcepi" se deo članstva pa nastane KUD "Opanak". Svoj toj deci u drugim klubovima lično želim svako dobro, nadajući se da će bar oni biti pravi ljudi. Povređen kao čovek, ali ponosan na svoj (volonterski) dosadašnji rad, novonastale klubove smatram i svojim rezultatom. Jer da nismo svih ovih godina Zajednicu sačuvali, pitanje je da li bi oni danas postojali. Uspravni i pravedni, pred Bogom i narodom, još jači i odlučniji idemo u nove pobede i uspehe – zaključio je Šulejić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here