Novi antikoagulant smanjuje opasnost od obilnog krvarenja

0

Nova terapija je testirana u SAD, Kanadi i Nemačkoj na više od 500 pacijenata obolelih od aurikularne fibrilacije (najčešćeg oblika poremećaja srčanog ritma) i izloženih najmanje jednoj dodatnoj opasnosti od moždanog udara kao što su dijabetes tipa 2 ili povišeni krvni pritisak, prenele su svetske agencije.

 

Aurikularna fibrilacija može pet puta da poveća opasnost od moždanih udara izazivajući formiranje krvnih ugrušaka.

Tokom ispitivanja je obavljeno poređenje dejstva "betriksabana" i "varfarina", jakog antikoagulanta teškog za doziranje, koji predstavlja veliku opasnost za nastanak obilnog krvarenja, a obično se koristi u slučaju aurikularne fibrilacije.

"’Betriksaban’ je, po svoj prilici, bezbedan lek koga organizam pacijenata obolelih od aurikularne fibrilacije dobro podnosi", izjavio je dr Majkl Ezekovic, profesor na medicinskom koledžu "Džeferson" u Filadelfiji (Pensilvanija), koji je rukovodio kliničkim istraživanjem.

Ezekovic je istakao da je među novim antikoagulantima, koji su u fazi testiranja, "betriksaban" jedini koga bubrezi ne eliminišu, tako da se može koristiti kod osoba obolelih od bubrežne disfunkcije.

Osim toga, on deluje brzo, tako da se koristi u samo jednoj tableti dnevno i ne zahteva stalnu kontrolu kao "varfarin", naveo je Ezekovic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here