Osnaženi Evropski parlament izabrao novu “vladu” EU

0

Barrosov je drugi povjerenički kolegij Europske komisije izabran na petogodišnji mandat
Barrosov je drugi povjerenički kolegij Europske komisije izabran na petogodišnji mandat (Foto: Reuters)

 

Europski parlament izabrao je danas na petogodišnji mandat novi povjerenički kolegij Europske komisije, koji mu je predložio predsjednik EK u drugome mandatu Portugalac José Manuel Durao Barroso. Za novi kolegij, koji uz Barrosa čini još 26 povjerenika, po jedan iz svake zemlje članice – 2012. pridružit će im se i povjerenik iz Hrvatske – glasovalo je 488 zastupnika; 137 bilo je protiv (zeleni i komunisti), a 72 su se suzdržala (britanski konzervativci i drugi desni euroskeptici).

Time je završen najdulji interregnum u povijesti Europske unije, koji traje od lanjskoga 31. listopada, kada je prethodnome kolegiju istekao mandat. Od tada EK djeluje kao “tehnička vlada”, što su dopisnici zorno osjetili kroz vrlo kratke svakodnevne podnevne tiskovne konferencije; dok bi se ranije znale razvući i na sat i pol, proteklih su mjeseci završavale već za petnaestak minuta. No, EK “usporeno” radi još od lipanjskih izbora za Europski parlament, nakon kojih je uslijedio ljetni odmor, a do kraja listopada i razdoblje "neuznemiravanja" kako se ne bi ugrozilo ratifikaciju Lisabonskoga ugovora u Irskoj i Češkoj.

Potvrdu “Barrosu II” zastupnici su uvjetovali prethodnim prihvaćanjem Rezolucije o međuustanovnome sporazumu, kojom je Barroso pristao na jaču ulogu EP-a: EK će mu pružiti jednak dostup spisima kao i Vijeću EU, u roku od tri mjeseca odgovorit će na svaki EP-ov zahtjev, europska diplomacija odgovarat će i EP-u, koji će imati pun uvid u pregovore o međunarodnim sporazumima, a bez vijećanja s EP-om EK neće moći donositi svoj godišnji plan rada.

Štefanu Füleu, koji će biti zadužen za proširenje i susjedsku politiku, Europska pučka stranka (EPP) najavljivala je uskratu potpore jer je bio komunist i završio je sovjetsku diplomatsku akademiju. No, kada je bivši češki veleposlanik u Sjevernoatlantskome savezu pokazao da je prošao najstrožu NATO-ovu sigurnosnu provjeru i dobio pristup najtajnijim spisima, pučani su popustili. Čelnik EPP-ove frakcije Joseph Daul žestoko je, međutim, kritizirao novu prvu potpredsjednicu EK i visoku predstavnicu Unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku barunicu Catherine Ashton, kao bezidejnu i bezličnu.

– Od Haitija do Irana, od Afganistana do Jemena, europski se glas preslabo čuje – rekao je Daul, dok čelnik liberala Guy Verhofstadt od nje “očekuje mnogo više no što je do sada pokazala”.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here