Turizam u Crnoj Gori u svetskom finalu

0

WTTC je nagradu ustanovio 2003. godine, a dodeljuje se u četiri kategorije, a Ministarstvo turizma osvojilo je nominaciju u kategoriji "Destination Stewardship Award" (upravljanje destinacijom) i ušlo u izbor među tri finalista u oštroj konkurenciji, u kojoj su učestvovale zemlje kao što su Danska ili Novi Zeland.

Nagrada se dodeljuje destinaciji – zemlji, regionu, gradu – čije mreže turističkih preduzeća i organizacija pokazuju posvećenost i uspeh u održavanju programa održivog turističkog upravljanja na nivou destinacije, uključujući društvene, kulturne, ekonomske i aspekte životne sredine, uz angažovanje različitih učesnika.

Pored Ministarstva turizma CG u toj kategoriji finalisti za 2010. godinu su Turistička organizacija Bocvane i kineska oblast u kojoj se nalazi planina Huangshan, koja je bila inspiracija za film "Avatar" reditelja Džejmsa Kamerona.

Crna Gora je kandidovala projekat integralnog razvoja zemlje kao turističke destinacije na principima ekologije i održivosti, koji se intenzivno realizuje već 10 godina, a zasnovan je na principima utvrđenim Nacionalnom strategijom održivog razvoja, čiji satsavni deo je Strategija razvoja turizma do 2020. godine.

WTTC, kao globalni forum za poslovne lidere u sektoru putovanja i turizma preduzima značajne aktivnosti na promociji svih finalista putem globalnih medija, pa nominacija podrazumijeva i maksimalnu promociju Crne Gore kao turističke destinacije na međunarodnom tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here