U čast oca srpske duhovnosti

0

 

Savindan je proteklog vikenda svečano obeležen u srpskim školama, folklornim društvima i crkvenim salama u Torontu i Misisagi.

Stihovima o velikom srpskom prosvetitelju i prvom arhiepiskopu svetom Savi, koji je Srbe priveo pravoslavlju, pesmom i igrom đaci srpskih škola i mali folkloraši proslavili su svoju đačku slavu.

U sali Srpskog centra na Diksiju učenici srpske škole pri crkvi Sabora srpskih svetitelja i članovi folklornog ansambla "Sveti Sava-Opelanc" recitovali su i zajedno sa roditeljima pevali Svetosavsku himnu i odigrali nekoliko koreografija. Nastupio je i crkveni hor "Sveti Sava", kao i najmlađi članovi dečjeg dramskog studija "Puls teatra" koji su sve prisutne svojim nastupom vratili u Savino doba.

Otac Prvoslav Purić blagosiljao je skup rečima: – Na ovaj veliki datum svima nama želim da prizovem blagoslov i blagodet, spokoj i mir u životu.

I članovi "Akademije srpske narodne igre" Miroslava – Bate Marčetića svečano su obeležili veliki praznik. Svi ansambli učestvovali su u programu, smenjivali su se mališani i mladost "Akademije", igrajući, pevajući i recitujući stihove posvećene velikom prosvetitelju. Nakon završetka programa druženje uz pesmu je potrajalo do duboko u noć.

SKUD "Oplenac" u Misisagi svoju svetosavsku akademiju upriličio je nešto ranije, ali su radost i uzbuđenje, stihovi, igra i pesma posvećeni velikom srpskom prosvetitelju podjednako naišli na interesovanje i odobravanje prisutnih.

 

Svetosavska akademija ujedinila je talente dece "Oplenca", od najmlađih do najstarijih iz prvog folklornog ansambla, i na edukativan način i deci i odraslima približila značaj i lepotu ovog praznika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here