2014. nagrada za 2013.

0

Milka Ljubičić

Jubilarnu godišnjicu Sarajevskog atentata, koji je 1914. poslužio Beču kao kec u rukavu da objavi dugo planirani rat Srbiji, briselski meštri odabrali su kao najbolji datum za dobre vesti balkanskim državicama, nadajući se da će time konačno biti stavljena tačka na krvavi dvadeseti vek i otvorena nova, mirnodopska stranica evropske istorije.

 

Ali, dobre vesti treba zaslužiti, a ostalo je malo vremena. U zahtevima koji se ispostavljaju potencijalnim članicama EU, prednjače oni adresirani na Beograd. Svašta nešto treba da se uradi. ‘Ajd sad, možda i zažmure na Ratka Mladića (kao što već žmure i na onog trgovca hrastovim trupcima poznatog pod imenom Goran Hadžić), ali od ostalih "zadataka" Brisel neće odustati: da Tadić disciplinuje Dodika; da se pospe srebreničkim pepelom e da bi porodice preživelih mogle sutra da traže obeštećenje od Srbije; da prizna Kosovo, i da u Prištinu za ambasadora pošalje Vuka Jeremića, da obezbedi Sandžaku status kao Vojvodini… Kad sve to bude odrađeno, a biće, papa Benedikt XVI može da počne pripreme za sletanje na aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, gde će se 2013. obeležiti 1.700 godina od donošenja tzv. Milanskog edikta, kojim je 313. car Konstantin, rođeni Nišlija, uveo slobodu veroispovesti i prekinuo progon hrišćana u Rimskom carstvu.

Papin san o dolasku u Srbiju, bez da prethodno mora da se izvinjava za zlodela Katoličke crkve, biće dakle ispunjen. Za one koji još sumnjaju, pobrinuo se niko drugi do novi srpski patrijarh Irinej kojeg je "izabrao Duh sveti" i naložio mu da u svim obraćanjima javnosti stalno ponavlja mantru: "Srpska pravoslavna crkva pozdravila bi dolazak pape u Srbiju".

– Imali smo prilike da čujemo da je želja pape da se susretne s predstavnicima pravoslavnih crkava ovde, to bi dalo počasno mesto Srbiji i ulozi Srbije u takvom događaju, to bi u stvari bio prvi susret posle 11. veka, posle 1054, kada je došlo do raskola između istočne i zapadne crkve, objašnjava Irinej, uveren da će imati podršku srpske vlasti jer, kako je primetio, "crkva i država su jedan organizam".

Vatikan zadovoljno trlja ruke "zbog pozitivnog raspoloženja da papa Benedikt XVI poseti Srbiju", što bi bila "prilika za državu Srbiju i narod da svetu pokažu svoju otvorenost i demokratičnost". Iako je otac Federiko Lombardi, direktor Kancelarije za medije Vatikana, izbegao da kaže da li će 2013. u Nišu doći do susreta poglavara Rimokatoličke crkve i SPC, priznao je da je tome bilo reči "još tokom posete Vatikanu Borisa Tadića".

Eto, tako stvari stoje. Ko ne veruje, neka čeka – 2013. je blizu, a nije daleko ni Vidovdan 2014. godine, kad će nam biti saopštene radosne vesti iz Brisela. U međuvremenu, neko se pobrinuo da saznamo i ovo:

Iz do sada nepoznatog dokumenta proizilazi da je crnogorski vođa "Crne ruke" bio Spasoje Tadić, rođeni stric akademika Ljube Tadića, to jest deda predsednika Srbije Borisa Tadića. Spasoje je snabdevao "mladobosance" oružjem iz koga će Gavrilo Princip i ekipa pre sto godina ispaliti hice u Ferdinanda. A s genima se nije igrati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here