Makedonija: Dajte nam više ime!

0

 

Kriza identiteta – Makedonci imaju zastavu i grb, ali ne i ime države

 

 

Takva saglasnost, kako javlja makedonska agencija Makfaks, postignuta je tokom susreta makedonskog šefa diplomatije Antonija Milošoskog i alternativnog ministra spoljnih poslova Grčke Dimitrisa Drucasa, danas posle podne u Londonu.

 

Kako je prenela televizija A1, sastanak je trajao 25 minuta a Milošoski i Drucas su se dogovorili da ovlaste Nimica da ubrza pregovore.

 

Milošoski je prethodno razgovarao i sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

 

Tri naziva jedne države

 

Problem oko imena predstavlja prepreku za članstvo Makedonije u NATO i EU. Spor opterećuje odnose dve države još od osamostaljenja Makedonije 1991. godine, a

Grčka je severnom susedu čak, tokom 19 meseci 1993-94. godine uvela oštru ekonomsku blokadu, koja je ukinuta tek nakon ozbiljnog pritiska međunarodne zajednice.

 

Suštinu problema predstavlja grčki stav da se ime Makedonija može koristiti samo za severnu pokrajinu te države, insistirajući na istorijskom nasleđu koje vodi poreklo još od vremena Aleksandra Makedonskog.

 

Pozivanje na nasleđe slavnog antičkog državnika i vojskovođe nije strano ni vlastima u Skoplju, koji su njegovim imenom krstili aerodrom u prestonici i autoput, dok je imenom njegovog oca Filipa kršten stadion u Skoplju.

 

Od 1993. godine, privremenim sporazumom, koji je takođe postignut pod patronatom svetske organizacije, Makedonija u međunarodnim organizacijama koristi rogobatno ime "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", dok se u bilateralnim odnosima sa većinom država upotrebljava ustavni naziv te države "Republika Makedonija".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here