Svedoci bez saznanja o zločinima u Banskom Kovačevcu

0

Svedoci, koji su bili u sastavu Treće čete vojne formacije SAO Krajine i koji u vreme izvršenja dela nisu bili u Banskom Kovačevcu, pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu naveli su da im nije poznato ko je ubio civile u tom selu.

Na insistiranje sudskog veća da krivokuća objasni kako je moguće da je to jedini slučaj ubistva civila u tom kraju, a da on o tome sa bratom nije razgovarao, on je kazao da je na njegovog brata, koji je kasnije stradao, to potresno delovalo i da mu je govorio da je "bolje da o tome ništa ne zna i da se o tome ne priča".

"Verujte mi da bih vam rekao da nešto znam, ništa se o tome nije moglo ni saznati. Ono što znam jeste da su stradali neki civili i da su njihova tela bačena u bunar. Nikada prezimenom i imenom nisam čuo da je nečije ime vezivano za taj zločin", istakao je Krivokuća.

Slučaj "Banski Kovačevac" Državno odvjetništvo Hrvatske ustupilo je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina.

Prema njegovom kazivanju, Banski Kovačevac držali su pripadnici srpskih snaga, a on je bio u selu Obučarnik kao pripadnik Trećeg voda trećeg odeljenje.,Komandir čete, kako je naveo Krivokuća, bio je Jovo Malobabić, a komandir voda Milan Džakula.

Svedok Đuro Grbrić, koji je marta 1992. godine bio u sastavu Slavopoljske čete koja je bila stacioniranma u Lasinju, naveo je da ne zna broj nastradalih, niti imena počinioca zločina u Banskom Kovačevcu, rekao je da se priče koje on zna o tom događaju svode na "rekla-kazala".

Za zločin u Bankom Kovačevcu optužnica tereti Pana Bulata i Radeta Vranešević. Oni su optuženi da su, kao pripadnici organa bezbednosti SAO Krajine i 19. brigade vojne formacije SAO Krajine, u vremenu od 19. do 23. marta 1992. godine pucali na hrvatske civile u dvorištu jedne kuće.

Optuženi su potom njihova tela bacili u bunar i minirali ga. Sve žrtve su imale između 70 i 80 godina i iz sela nisu izbegle zajedno sa ostalim stanovništvom.
Tom prilikom ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

Suđenje će 5. februara biti nastavljeno saslušanjem svedoka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here