Deca obavezno u obdanište

0

Mališani će imati više raspusta nego u školi

"Cilj obavezne godine pohađanja obdaništa je da svoj deci omogući najbolje početne šanse za obrazovanje i kasniji poslovni život", rekao je ministar za pitanja obrazovanja u vladi grada Beča Kristijan Oksonič.

 

Obaveza pohađanja obdaništa pred polazak u školu počinje 6. septembra 2010. godine i završava se krajem školske godine posle 10 meseci. Odnosi se na decu, koja su pre 1. septembra u toj kalendarskoj godini navršili petu godinu i imaju stalno prebivalište u Beču.

U Beču besplatno

– Računamo na to da će nam u Beču zbog obaveze pohađanja biti potrebno oko 800 dodatnih mesta – izjavio je Oksonič ukazavši da je Beč jedina pokrajina koja pored 20 sati nedeljnog obaveznog pohađanja obdaništa generalno od septembra 2009. godine nudi besplatan vrtić za svu decu do šest godina.

Izostanak dece će se tretirati isto kao i izostanak u školama, pa će roditelji biti obavezni da prijave obdaništima sprečavanja poput bolesti ili prehlade.

Za razliku od škola, za vreme obavezne godine pohađanja obdaništa deci će biti dopušteni odmori do tri nedelje i van raspusta.

Samo u specijalnim slučajevima, kao što su medicinski razlozi, dete može da bude oslobođeno obaveze.
Beč će iz državnog budžeta dobiti oko 14 miliona evra godišnje za sprovođenje ove mere.

Izdaci za poludnevnu besplatnu brigu za oko 15.000 bečke dece u jednoj godini iznose oko 30 miliona evra godišnje.
– Celokupni izdaci grada Beča time premašuju sredstva stavljena na raspolaganje iz državnog budžeta – naglasio je Oksonič.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here