Švajcarske železnice podižu cene

0

Nove cene čekaju na početak pregovora

Godišnja pretplatna karta u prvoj klasi koštaće 5.150 franaka, a u drugoj 3.300 franaka. Cene pretplate za invalide i decu ostaju nepromenjene. Ova formula "opšte pretplate" postala je žrtva svog uspeha, jer je koristi čak 400.000 putnika.Obzirom na to da karta daje pravo neograničenog prevoza na svim linijama javnog železničkog, brodskog i autobuskog saobraćaja, njene prednosti su očigledne.

 

 

Narod voli vozove

 

Ministarstvo za transport je podržalo najavu poskupljenja, mada su Švajcarci vrlo kritični prema predlogu železnice. Statistika kaže da se u ovoj zemlji voz najviše koristi u poređenju sa žiteljima ostalih država sveta. Švajcarska železnica slovi za jednu od najboljih na svetu, a cena karata nije među najvišima ako se uporedi sa prosečnim primanjima. U susednoj Francuskoj su cene prevoza po kilometru i do tri puta veće.

Železnica tvrdi da je povećanje cene neophodno jer su od poslednjeg povećanja do danas uvedene mnoge nove linije, dok su druge produžene, tako da prodajom obične karte preduzeće zaradi tri puta više. Prodajom opšte pretplatne karte po dosadašnjoj ceni, švajcarske železnice zarade samo 10 centimetra po kilometru.

– Situacija je još gora sa dnevnim kartama koje nam donose samo 6 centimetra po kilometru- rekao je Peter Volimer, obrazlažući odluku o povećanju cena. Dnevne pretplatne karte, koje omogućuju neograničenu vožnju tokom 24 sata, koštaće 68 franaka u drugoj klasi, odnosno 4 franka više nego do sada.

Stefan Mejerhans, nadzornik cena, ima rok od 30 dana da ispita predlog železnice pre nego što počnu pregovori o poskupljenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here