Australija odbila Silajdžićevog savetnika

0

Predsedništvo BiH je, početkom septembra prošle godine, na predlog Silajdžića, donelo odluku o imenovanju Arnauta na mesto ambasadora u Australiji.

 

Australijski agreman još nije stigao u Ministarstvo spoljnih poslova BiH, niti ga više iko u toj instituciji očekuje, a to u prevodu znači da je Australija dala preporuku da se pošalje novi predlog za ambasadora.

Prekršio Bečku konvenciju: Dragan Arnaut

Upućeni u Ministarstvu navode da za to nije kriva oskudna Arnautova biografija, sa vakuumima u određenim vremenskim periodima, nego činjenica da je grubo prekršio Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima.

 

Prema toj konvenciji, ime kandidata za ambasadora ne sme se objavljivati u javnosti sve dok ne dobije agreman, odnosno potvrda o prihvatanju tog kandidata u zemlji domaćinu. Arnaut je čak i pre nego što je iz Sarajeva australijskim vlastima upućen zahtev za izdavanje agremana u medijima izjavljivao kako će izručenje Dragana Vasiljkovića biti jedan od prioriteta njegovog ambasadorskog delovanja.

 

Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, australijski je državljanin rođen u Beogradu, zaslužan za osnivanje vojne formacije "Knindže" koja je tokom rata početkom 1990-ih godina delovala na području tadašnje Republike Srpske Krajine.

 

Njegovo izručenje već je, neuspešno, tražila Hrvatska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here