Japanski avioprevoznik pred bankrotom

0

 

U okviru plana rehabilitacije prezaduženog JAL-a, koga analizira posebno telo japanske vlade za oporavak kompanija (ETIC), najveći azijski prevoznik predviđa masovno otpuštanje čak trećine ukupne radne snage u periodu od tri fiskalne godine do 2013, objavila je agencija Kjodo.

 

Planom se, takođe, predviđa ulaganje svežeg novca u iznosu od 300 milijardi jena (3,3 milijarde dolara) iz fondova ETIC-a, kao i rešavanje ogromnog duga u periodu sudske zašte od bankrota.

 

ETIC, korporacija za oporavak kompanija koju je osnovala vlada u Tokiju, najverovatnrije će odbaciiti ponudu "Delte" i "Ameriken erlajnsa" zbog straha da bi prodaja akcija JAL-a inostranim prevoznicima mogla da "iskomlikuje proces restrukturisanja", procenjuju analitičari.

 

Umesto toga, JAL će nastojati da obezbedi samo čvršću poslovnu saradnju s jednim od američkih prevoznika, "Deltom" ili "Ameriken erlajnsom", piše poslovni dnevnik "Nikei" (Nikkei).

 

ETIC bi trebalo da izabere jednog od američkih prevoznika kao partnera JAL-u u februaru.

 

"Delta" i njeni partneri u okivru svetskog udruženja "Skaj tim" ponudili su milijardu dolara JAL-u, dok "Ameriken", kao partener JAL-a u udruženju "Uanvorld", nudi 1,4 miliajrde dolara za kupovinu dela akcija japanskog prevoznika.

 

JAL bi zahtev za sudskom zastitom od bankrota, uz pomoć države, mogao da podnese pre 19. janaura, a ubrzo posle toga i predsednik kompanije Haruka Mišimacu podneo bi ostavku, navode mediji.

 

"Nikei" je uoči Nove godine tvrdio da je ETIC predložio više mera za oporavak JAL-a, što uključuje i podnošenje zahteva za sudsku zaštitu od poverilaca, kako bi se kompaniji dalo vremena da popravi finansijsku situaciju.

 

Prezaduženi JAL, međutim, već četrvti put od 2001. godine traži pomoć vlade kako bi izbegao stečajni postupak. JAL ima 1,5 milijardi dolara gubitaka i u tri, od poslednje četiri godine, beleži finansijski manjak, podsećaju agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here