Minsko polje Balkan – knjiga o crnim rupama Evrope

0

 

Olaf Ilau

Autori upozoravaju na opasnosti organizovanog kriminala, međunacionalnih trvenja, novih teritorijalnih podela i širenja radikalnog islama na Balkanu i ukazuju da su Bosna i Hercegovina (BIH) i Kosovo dve najveće crne rupe u regionu.

One i privredno i administrativno zavise od međunarodne zajednice i još dugo neće moći da stanu na sopstvene noge, smatraju autori. Olaf Ilau piše da je Evropa pogrešila, jer je mladim balkanskim generacijama zatvorila svoje granice.

 

 

Prema njegovim rečima i pitanje nezavisnosti Kosova trebalo je drugačije da reši. Ilau smatra da su Evropljani morali da pokušaju da se usaglase sa novom demokratskom vladom u Beogradu i da Kosovu, umesto nezavisnosti, odobre veću autonomiju. Potcenili su ambicije i dugoročni plan Amerikanaca koji su u startu računali sa demografskim rastom Albanaca, komentariše Ilau.

 

"Albanci će za dve generacije biti najbrojniji narod na Balkanu. Neće to više biti Srbi. A neka nam je onda Bog u pomoći!", upozorava Ilau.

 

Ilau već 36 godina prati politička dešavanja na Balkanu. Sedamdesetih godina radio je kao dopisnik iz Beograda za nemačke dnevne novine Zidojče Cajtung.

Ujediniće se, smatra Ilau, Albanija i Kosovo, a ujedinjenju će težiti i Albanci koji čine trećinu Makedonije, deo Crne Gore, Preševo na jugu Srbije, i tako dalje.

Slična situacija je i u BiH, smatra Ilau i napominje da Srbi u Bosni nikada neće dopustiti dominaciju Bošnjaka i Hrvata.

"Dođe li do referenduma, kojim već dugo preti premijer Milorad Dodik, Srbi u BiH želeće da se pripoje Srbiji, Hrvati Hrvatskoj, a u centru zemlje, oko Sarajeva, biće stvorena minijaturna islamska republika", tvrdi Ilau, ukazujući da je to drugo bure baruta koje preti Balkanu.

 

"Činjenica je da su bosanski muslimani umereni, ali problem je u tome što su u Bosnu i Herecgovinu tokom rata došli radikalni arapski muslimani, koji pokušavaju, kao i svugde u svetu, da utiču na umerene bosanske muslimane", ocenio je Ilau.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here