Nemačka podržava ulazak Turske u EU, ali ne bez reformi

0

 

Turska je dobrodošla u EU: Gvido Vestervele

"Dozvolite mi da jasno kažem da ono što je dogovoreno između EU i Turske i dalje važi. Ova nemačka vlada će to ispoštovati. Dajem vam reč da će tako biti", poručio je Vestervele na konferenciji za novinare u Ankari, preneo je Rojters.

 

"Pregovori o ulasku u EU predstavljaju proces čije trajanje nije ograničeno i u njima se ništa ne podrazumeva automatski. Ishod nije zagarantovan na samom početku", rekao je on, aludirajući na tzv. kriterijume iz Kopenhagena za ulazak u blok 27 zemalja koji obuhvataju oblasti kao što su demokratija, ljudska prava, vladavina zakona…

Članice EU su 2005. godine jednoglasno podržale otpočinjanje pregovora o ulasku u Uniju sa Turskom, muslimanskom zemljom sa 70 miliona stanovnika, međutim pregovori su usporeni zbog izostanka reformi u toj državi i protivljenja nekih članica EU.

Vestervele je kazao da Turska mora što pre ostvariti napredak u rešavanju pitanja podeljenog Kipra i uvođenju veće verske slobode i slobode štampe.

"Striktno ispunjavanje krtierijuma iz Kopenhagena i dalje predstavlja preduslov za učlanjenje u EU", istakao je nemački ministar.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se izjasnila protiv ulaska Turske u EU i predložila da joj se, umesto članstva, ponudi "privilegovano partnerstvo", što Ankara nije spremna da prihvati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here