Taksisti neće da voze mame sa decom

0

Građanima se dešavalo da taksisti koje zaustave na ulici odbiju vožnji uz izgovor "da se boje kazni“. Udruženja taksista, međutim, tvrde da nema razloga za odbijanje vožnje.

 

Iako novi Zakon o saobraćaju, koji se primenjuje od 11. decembra, propisuje kazne za vozače koji prevoze decu mlađu od 3 godine bez posebnog sedišta iz udruženja kažu da se ova odredba ne odnosi na učesnike u javnom prevozu.

 

Vlasnik "Pink taksija" Teodor Gaćeša, objašnjava da taksisti kao deo javnog prevoza nemaju obavezu da imaju posebna auto-sedišta za bebe. On ističe da svi vozači "Pink taksija" normalno voze mališane.

 

“Mi smo još pre početka primene Zakona zatražili tumačenje advokata i pročitali ga našim članovima. Nikakvih problema nije bilo sa našim vozačima i oni voze decu kao i do sada. Problem je to što u nekim udruženjima ne edukuju svoje članove, pa oni ne znaju svoja prava i obaveze“, tvrdi Gaćeša.

 

Kazne

 

Taksisti koji su odbili mušterije sa malom decom su s razlogom uplašeni. Kada je bezbednost dece u saobraćaju u pitanju novi Zakon je veoma rigorozan. Kazna za prevoz deteta bez sedišta je od 15.000 do 30.000 dinara, a nekompletnost vozila i ugrožavanje života deteta može da donese šest kaznenih poena, a ako sudija tako oceni čak i oduzimanje vozačke dozvole na godinu dana.

Iz "Beogradskog taksija" takođe kažu da ne odbijaju da voze mališane. Zlatan Zlatković iz ovog udruženja kaže da su neki taksisti uplašeni i dezinformisani jer dobijaju različite informacije.

 

“Problem je to što je taksi prevoz neregulisan i nesređen, pa su vozači često zbunjeni. Kada taksista ode na tehnički pregled, vozilo biva registrovano kao deo javnog prevoza. Jasno je da se odredba o dečjem sedištu ne odnosi na taksi vozila i siguran sam da nikakvih problema neće biti. Kada ne bi bilo tako, onda bi moglo da se postavi pitanje i da li su obavezna dečja sedišta u minibusevima. Očigledno je da manja opasnost preti detetu u taksiju nego u autobusu. Situacija je drugačija ukoliko vozač ne vozi na teritoriji grada gde je registrovan“, objašnjava situcaiju Zlatković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here