Kroz porez više para za decu

0

Nova crno-žuta vladajuća koalicija je učinila prve korake ka obećanim poreskim olakšicama za građane. Popularni "kindergeld" povećan je od 1. januara za 20 evra po detetu i sada iznosi 184 evra za prvo i drugo dete, 190 za treće i 215 evra od četvrtog deteta. Ono što još može da obraduje roditelje je da je oslobođeni iznos poreza za decu (tzv."kinderfrajbetrag") povećan sa dosadašnjih 6.024 na 7.008 evra po detetu. Od ovoga će profitirati u prvom redu one porodice koje više zarađuju. U najboljem slučaju rasterećenje će iznositi 467 evra za godinu dana.
 

Manji nameti u hotelima
 

Za noćenje u hotelima i pansionima od januara važi samo sedam umesto 19 odsto poreza na dodatnu vrednost. Nejasno je ostalo kako će ova delatnost da se uskladi tako da i obični gosti imaju koristi od smanjenja poreza, a ne samo firme koje šalju zaposlene na službena putovanja.

 

Još jedna poreska olakšica koja je zapravo zasluga bivše velike koalicije, ali je stupila na snagu od 1. januara da je osnovni iznos oslobođen od poreza ("grundfrajbetrag") povećan sa 7.834 na 8.004 evra, dok je za bračne parove 16.008 evra.
 

Protokoli u bankama
 

Radi zaštite od pogrešnog savetovanja građana od strane banaka, ove finansijske institucije će ubuduće morati da sačine protokol o tome šta su savetovale svoje mušterije i da taj papir prilože kao dodatak pri zaključenju ugovora.

 

Od ove godine se uvodi i nova poreska grupa, tzv. "IV plus faktor" namenjena prvenstveno zaposlenim bračnim parovima. Do sada su se oni odlučivali na kombinacije poreskih klasa III/V ili IV/IV, a najčešći izbor je bila klasa V za partnera koji je manje zarađivao. Nova klasa "IV plus faktor"donosi više poreske ravnopravnosti, tako što i oni bračni partneri koji manje zarađuju ubuduće mogu da računaju na određene olakšice.

Uvedena je nova poreska grupa zaposlene bračne parove

 

S tim u vezi treba reći i da žuti poreski kartoni, koje su 90-ih godina prošlog veka redovno dostavljani na kućne adrese obveznika, odlaze u istoriju. Oni poslati za 2010. godinu su poslednji te vrste. Od 2011. se papirni kartoni zamenjuju elektronskim. Poslodavci će od sada informacije o zaradama zaposlenih elektronski dostavljati centrali za čuvanje ovih podataka. Uvođenje novog sistema treba da bude završeno do kraja 2011. godine. Od 2012. će se na osnovu tih podataka odlučivati o dobijanju socijalne pomoći, kao što je novac za nezaposlene, za stanovanje i pomoć za roditelje. Za poreske obveznike se ništa ne menja, tj. oni su i dalje obavezni da sačine i pošalju svoje poreske prijave.
 

Kontrola izduvnih gasova
 

Za vlasnike automobila je novo da je kontrola izduvnih gasova ubuduće sastavni deo tehničkog pregleda vozila, za šta će se dobijati jedinstvena tzv. "HU-plaketa". Broj gradskih zona koje su zaštićene od izduvnih gasova automobila popeo se u međuvremenu na 40, što praktično znači da u njima neće moći da saobraćaju vozila koja imaju crvenu oznaku. U Berlinu i Hanoveru je taj režim još stroži, tako da je dozvoljeno da se voze samo automobili sa zelenim oznakama.

 

U zdravstvenom osiguranju će državni i privatni osiguranici od 2010. godine moći svoje doprinose za osnovne zdravstvene usluge i kućnu negu da kompletno odbiju od poreza. Od ovog pravila su izuzeta dodatna zdravstvena osiguranja kao, primera radi, za dodatne zubarske usluge.
 

Nasledstvo
 

Reforma poreza za nasledstva takođe donosi novine, jer će braća, sestre i nećaci od sada za nasledstvo od 75.000 evra moći da plate 15 umesto 30 odsto poreza, a kod nasleđa od 13 miliona evra 35 umesto 40 procenata.

 

Za penzionere je novo to da će ubuduće moći da zadrže državne subvencije za privatne "rister" penzije i u slučaju da se presele u inostranstvo. Do sada je važilo da su njih morali delimično da vrate nemačkoj državi. Važna informacija za nove penzionere je to da su njihove penzije od 2010. više oporezovane. Od poreza je oslobođeno 40 odsto penzije, a ostalih 60 odsto će se oporezovati zavisno od iznosa godišnje bruto penzije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here