Kolm Toibin dobio nagradu “Kosta”

0

 

Kolm Toibin

Toibin je nagrađen za emigrantsku sagu “Brooklyn” o mladoj Irkinji koja odlazi 50-ih godina 20. veka u SAD da bi pronašla posao, ali je tragične vesti vraćaju kući.

 

 

"Kosta" nagrada za najbolji roman iznosi 5.000 funti, a dobitnik sa laureatima nagrada za debitantski roman, poetsku zbirku, biografiju i knjigu za decu, automatski ulazi u uži izbor za knjigu godine koja je vredna 30.000 funti.

 

Dobitnik "Kosta" nagrade za knjigu godine biće progalašen 26. januara, a osim Toibina, u užem izboru su i Kristofer Rid za knjigu poezije “A Scattering", koju je posvetio supruzi nakon njene smrti 2005. godine, zatim Rafael Selborn – za debitantski roman “Beauty" o mladoj devojci iz Bangladeša koja beži od porodice, te Gram Farmelo, nagrađen za biografsku knjigu “The Strangest Man” o životu fizičara Pola Diraka, pionira kvantne mehanike.

 

Najboljom knjigom za decu proglašena je “The Ask and the Answer” Patrika Nesa.

 

 

"Kosta" – jedna od najprestižnijih književnih nagrada u Britaniji i Irskoj

Kosta nagradu dodeljuje istoimeni kafe lanac, a originalno je ustanovljena kao Vitbred nagrada 1971. godine.

 

 

Nagrada za knjigu godine uvedena je 1985. godine, a do sada su je devet puta osvojili romani, po pet puta knjige poezije i biografije, a četiri puta debitantski romani. Samo jednom je ukupnu nagradu dobila knjiga za decu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here