Presuda za ratni zločin u “Lori”

0

Bikić u iščekivanju presude

Na početku obnovljenog procesa, sudija Neven Cambi je izrekao Bikiću presudu koja je za dve godine manja nego što je osuđen dok je bio u bekstvu.

"Kriv sam, žao mi je, kajem se", rekao je Bikić koji je priznao sve tačke optužnice, a od zakona se skrivao pune tri godine. Sudija je manju kaznu obrazložio takvom praksom hrvatskih sudova, ali i Haškog tribunala.

 

 

Pošto je Vrhovni sud Hrvatske doneo odluku da optuženi u slučaju „Lora“ moraju biti u pritvoru Bikić je pobegao iz zemlje da bi 2006. godine u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora. On se hrvatskim vlastima predao u Splitu pre godinu dana.

 

Od osmorice osuđenika za "slučaj Lora" u bekstvu su još trojica: šef Vojno-istražnog centra Tomo Duić osuđen na osam godina zatvora, i čuvari Miljenko Bajić i Emilijo Bungur, osuđeni na po šest godina zatvora.

 

Bungur i Duić, kako navode hrvatski mediji, imaju dodatnu motivaciju za skrivanje, jer ih čeka i suđenje za ratne zločine u "Lori" nad ratnim zarobljenicima.

 

Ista sudbina zadesila je i Duićevog zamenika Tonču Vrkića i Bungurove kolege čuvare Antu Gudića i Anđelka Botića, koji se terete za smrt tri ratna zarobljenika.

 

 

Optuženici za Loru u policijskim uniformama tokom suđenja

 

 

U prvom postupku vojni policajci su osuđeni za smrt splitskih Srba Gojka Bulovića i Nenada Kneževića i zlostavljanje ostalih srpskih civila zatvorenih 1992. godine.

 

Hrvatski mediji javljaju da tužilaštvo ne želi da stane na "Lori 1" i "Lori 2", jer su u pripremi i "Lora 3" i "Lora 4", a ti postupci bi trebalo da "zahvate" i komandni kadar koji o mučenjima u splitskom vojnom zatvoru, navodno, nije ništa znao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here