Strožije kazne za huligane

0

 

Poslanici su usvojili i izmene Krivičnog zakonika koji propisuje mere bezbednosti zabrane prisustva određenim sportskim priredbama.

Izmenama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama pooštrava se odgovornost svih učesnika sportske priredbe i uvodi restriktivnija kaznena politika, što bi trebalo da doprinese intenzivnijoj i efikasnijoj borbi protiv nasilja na sportskim priredbama.

 

Zakonom se preciziraju već postojeće i uvode nove obaveze i odgovornosti organizatora i učesnika na sportskoj priredbi i nadležnosti policije, a sve u cilju efikasnije i delotvornije borbe protiv huligana.

 

Sankcionisanje svih vrsta nasilja

 

Prihvaćen je amandman LDP-a o sankcionisanju ne samo nasilja na stadionima, već i na drugim javnim skupovima, uključujući i političke.
LDP je predložila da se kazni zatvorom, od šest meseci do pet godina, onaj ko fizički napadne ili se obračunava sa učesnicima sportske priredbe ili javnog skupa, vrši nasilje ili oštećuje imovinu, unese u sportski objekat ili baca na teren predmete, pirotehnička sredstva ili druge zapaljive supstance, neovlašćeno uđe na teren, svojim ponašanjem izaziva nacionalnu, versku ili drugu mržnju i netrpeljivost. Ukoliko su ta dela izvršena od strane grupe, učinilac će biti kažnjen zatvorom od jedne do osam godina, kolovođe grupe od tri do 12, a ako je izvršenjem tih dela došlo do nereda u kome je nekom licu naneta telesna povreda ili je oštećena imovina veće vrednosti, učinilac će biti kažnjen zatvorom od dve do 10 godina.

Izmenama se proširuje primena Zakona i na slučajeve nasilja i nedoličnog ponašanja koji se ne dešavaju na samoj sportskoj priredbi, ali su neposredno vezani za sportske priredbe, produžava se vremenski interval održavanja sportske priredbe na dva časa pre i dva časa nakon završetka sportske priredbe, odnosno na četiri časa pre i nakon završetka sportske priredbe povećanog rizika.

Time se primena zakona proširuje i na sprečavanje onih akata nasilja i nedoličnog ponašanja za koje se u praksi pokazalo da se događaju znatno pre otpočinjanja i nakon završetka sportske priredbe, a zakonom se utvrđuju i obaveza organizatora sportske priredbe da obrazuje redarsku službu.

Posebnu novinu predstavlja odgovornost za prekršaj organizatora sportske priredbe ako redarska služba ne obavlja poslove za koje je zakonom ovlašćeba, kao i prekršaje u vezi sa prodajom ulaznica.

 

Skupština je usvojila i izmene Krivičnog zakonika, koji propisuje mere bezbednosti zabrane prisustva određenim sportskim priredbama, prema kojoj je učinilac krivičnog dela kojem je ova mera bezbednosti izrečena, dužan da se, pre početka održavanja određenih sportskih priredbi, javi u policijsku stanicu i da boravi u stanici za vreme održavanja sportske priredbe.

 

Vreme trajanja ove mere ne može biti kraće od jedne niti duže od pet godina, s tim što se vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here