Ojačati vezu sa maticom

0

Da se ugledamo na Srbiju: Članovi Incijativnog odbora
 

Sastanku su prisustvovali predstavnici mnogih zavičajnih udruženja Republike Srpske i ugledne ličnosti, a organizator skupa bio je Radenko Simić, predsednik udruženja "Prnjavorčana" iz Ciriha. Simić je istakao da po nezvaničnim podacima u Švajcarskoj ima oko 45.000 građana Bosne i Hercegovine, a od toga su polovina Srbi.
 

Ostaju svi savezi

Blažen Kojić Babo iz Minhvilena je naglasio da će krovna organizacija svih Srba u Švajcarskoj ostati Srpski kulturni Savez (SKS) i da osnivanje Skupštine dijaspore Republike Srpske u tom pogledu ne menja ništa.
– Mi u Švajcarskoj imamo nekoliko saveza, između ostalog Srpski kulturni savez, Savez srpskog folkora Švajcarske, Fudbalski savez i dr. Jačaćemo ove saveze koji brane naše interese u zemlji u kojoj živimo – ističe Kojić.

"Skupština dijaspore Republike Srpske nam je potrebna da ojačamo veze sa našom maticom i njenim institucijama. Videli smo kako je to uradila Srbija sa svojim građanima u rasejanju, i to treba da nam bude uzor. Srbi iz Srbije mnogo lakše prevazilaze probleme u matici jer imaju Ministarstvo za dijasporu koje štiti njihove interese. Nedavno je usvojen i novi Zakon o dijaspori a njegovoj izradi doprineli su mnogo ugledni Srbi iz Amerike i Evrope. Takva saradnja i veze sa institucijama Republike Srpske potrebne su i nama", istakao je Simić.
 

Svi koji žele više da saznaju o ideji osnivanja Skupštine dijaspore Republike Srpske mogu da se informišu kod jednog od inicijatora, Radenka Simića na mejl sradenko@msn.com ili na telefone 079 357 72 21 i 043 243 06 94.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 28. 12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here