Baro: Srbija za 5 do 7 godina u EU

0

Žak Baro kaže da građani Srbije sa optimizmom treba da očekuju predstojeću deceniju i da je vizna liberalizacija sa Evropskom unijom samo prvi deo ostvarenja sna.

On je dodao da Evropa bez Srbije, nije Evropa.

 

"Sada smo u fazi rada na kriterijumima. Možemo pominjati 2014. godinu, ali je bolje reći nešto šire 5 do 7 godina koliko će biti potrebno Srbiji da radi da bi se pridružila Evropskoj uniji. A vi ćete se vratiti da to proslavimo ovde u Parizu", poručio je Baro.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle zvaničnog podnošenja zahteva za kandidaturu naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji:

"Ući ćemo u Evropu sa sopstvenim identitetom. Cilj za naše integracije je 2014. godina. Mislim da možemo biti pozitivno iznenađeni ", rekao je Tadić

Baro je rekao da Srbija u narednoj deceniji treba da bude stožer demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

 

Posle susreta sa Barooom u Parizu, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je izjavio da je uveren da će u 2010. Srbija napraviti veliki korak ka statusu kandidata i da će u ovo vreme dogodine slaviti takav formalni status ili biti veoma blizu tog cilja.

 

Potredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je rekao da meseci koji su prethodili viznoj liberalizaciji pokazuju da je sve moguće onda kada Srbija to želi i kada ima podršku EU.

 

"I posle belog šengena, primenjenog Prelaznog trgovinskog sporazuma, podnošenja kandidature za članstvo, uveren sam da ćemo sledeće godine napraviti veliki pomak ka statusu kandidata. Ili da sledeće godine u ovo vreme slavimo status ili da budemo jako blizu", očekuje Đelić.

 

Na prijemu u Srpskom kulturnom centru za 50 građana Srbije, koji su prethodnih nedelju dana proputovali Evropu bez viza Đelić je Barou poklonio ikonu svetog Nikole, zaštitnika putnika, a ambasador Dušan Bataković je visokom funkcioneru Evropske komisije poklonio svoju knjigu o Kosovu i Metohiji koja je pisana i štampana na francuskom jeziku.

 

Učesnici projekta "Evropa za sve" su Srbiju napustili samo minut o stupanju na snagu vizne leberalizacije sa EU. Tokom osmodnevng putovanja posetili su Brisel, Rim, Berlin i Pariz.Posetu zemljama šengenskog prostora završili su u prestonici Francuske.

 

Ispraćajući ih iz Pariza, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, koji je bio svojevrsni vođa putovanja po evropskim prestonicama, izjavio je da Evropa ne sme biti projekat za elitu već za sve građane.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here