Pokrenuti novu industriju u otadžbini

0

 

 

Klivlend u lepoj uspomeni: Delegacija na slavi prote Živojina

 

 

 

Svečanosti su prisustvovali i stručnjaci za zaštitu životne sredine iz Srbije, koji već tri nedelje borave na seminaru u ovom gradu.

 

Dan ranije oni su u crkvenoj sali za građane Klivlenda priredili prezentaciju na temu "Upravljanje čvrstim plastičnim otpadom i riciklaža", u čijem je okviru prikazan i film o Srbiji, njenim prirodnim lepotama i privrednim mogućnostima. Skupu je prisustvovao veči broj Srba i Amerikanaca, među njima i Aleks Mačeski, počasni konzul Srbije u Klivlendu. Na kraju su gosti iz Srbije nagrađenin zaslužnim aplauzom.

– Ovde smo imali veoma složen program – kaže Božidar Potkonjak iz Omoljice. – Dobili smo dosta novih informacija, potvrdili neka naša saznanja, iskustva koja smo stekli ranije. Smatram da nam je potrebno samo nešto više investiranja u ovu oblast u Srbiji da bismo od nje napravili potpuno novu industrijsku granu, reciklažnu industriju, koja na planeti već zapošljava milione ljudi. Milijarde dolara se obrnu i zarade u toj oblasti i zbog toga smatramo da je to jedna od mogućnosti da Srbija u teškim vremenima, kad kompanije otpušaju radnike, na ovaj način zaposli ljude i da doprinos opštem razvoju.
 

– Ovde puno brinu o čovekovoj sredini – kaže novinarka Aleksandra Galić, takođe član delegacije iz Srbije. – Mislim da Srbija još nije došla do tog stadijuma. Sa druge strane, Srbija nije još toliko zagađena, a ovde nas je iznenadilo da je čak i reka gorela. To smo stvarno videli.

Posle boravka u Klivlendu, gde je stekla dragocena iskustva, desetočlana delegacija iz Srbije će posetiti i Njujork.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here