Vlasti rasturaju srpsku porodicu

0

Slađan pored sina Aleksandra

Kao argument da samo Aleksandru daju boravišnu dozvolu, sud navodi da nastavak lečenja predviđa da on treba da bude u sigurnoj sredini.

 

Apatičan: Aleksandar

– Ovom odlukom su nas potpuno uništili – kaže otac Slađan Nacić. – Moja supruga Jelena neće preživeti razdvajanje. Naš sin Aleksandar je bolestan, nesposoban je da se sam brine o sebi i sigurni smo da bez naše pomoći neće preživeti. Razboleo sa 15 godina i od tada on ne zna ništa, mentalno je još dete, iako je napunio 18 godina.

 

Porodica Nacić je u teškom stanju, svi članovi pate od posttraumatskog sindroma zbog ratnih događaja na Kosovu, a zbog nerešenog statusa boravišne dozvole nisu mogli dobiti odgovarajuće lečenje. Zanimljivo je da porodica nije tražila azil zbog ugroženosti u Srbiji već samo na Kosovu. Zato Nacići i nisu dobili status izbeglica. Po rečima psihijatra njihovo stanje je krajnje opasno i postoji veliki rizik od samoubistva.

 

PRIVREMENI SMEŠTAJ: Jim Olauson pored Jelene

Majka Jelena je ranije već pokušala da se ubije, a sada se oseća sve lošije i gotovo da više i ne ustaje iz kreveta. Slađan je do nedavno bio jak i brinuo je o celoj familiji, ali je sad počeo da posustaje. Više puta je izjavio da porodica ne može da se vrati na Kosovo i da bi u tom slučaju za njih bilo bolje da umru. Predstavnik doma, u kojem je porodica privremeno smeštena, Jim Olauson ne krije razočaranje odlukom migracionih vlasti.

– Odluka je tragična i imaće katastrofalne posledice za celu porodicu Nacić – kaže Olauson. – Aleksandar neće imati puno koristi od boravišne dozvole, jer sam bez roditelja, neće moći da ozdravi.

 

Peticija

Iako je odluka Migracionog višeg suda težak udarac za porodicu Nacić švedski mediji navode da je ova presuda dala novu nadu drugim izbeglicama, čija su deca apatična. Ovaj problem je već duže vreme u žiži javnosti, a pre neki dan na adresu vlade je stigla peticija sa 11.000 potpisa onih koji traže da se apatičnoj deci i njihovim porodicama dozvoli da ostanu u Švedskoj. Među potpisnicima su lekari i osobe poznate u kulturnom životu ove zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here