Novi pasoši BiH odsad i u Berlinu

0

Posle generalnih konzulata u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu, nedavno je i ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu počela sa radom na izdavanju novih biometrijskih pasoša.
– Primanje zahteva za nove pasoše je počelo zvanično od 8. decembra, u skladu sa svim važećim evropskim i međunarodnim standardima – rekao je Mile Nikolić, savetnik u ambasadi BiH

 

Konzularno područje koje pokriva ambasada BiH u Berlinu je krenulo sa ovim poslom nešto kasnije u odnosu na konzulate u Minhenu, Štutgartu i Frankfurtu, gde su zahtevi počeli da se primaju već od 15. oktobra.

 

Zakazivanje termina

Građani BIH u Berlinu koji žele da podnesu zahteve za izdavanje novih pasoša treba obavezno da zakažu termin na telefon 030/ 814 712 32, svakog radnog dana od 14.00 do 17.00h.

Berlin je duže čekao na tehničko-sigurnosnu nadogradnju sistema neophodnog za izdavanje novih pasoša, a pomenuti konzulati su imali prioritet jer u tim gradovima živi daleko veći broj građana BiH, objasnio je savetnik Nikolić.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu nastoji da izbegne gužve, pa moli svoje sugrađane da obavezno prethodno zakažu termin.

– Građani će prilikom zakazivanja termina da dobiju potrebna obaveštenja o tome koja su im dokumenta potrebna za podnošenje zahteva – rekao je Nikolić.
Koliko dugo će se čekati na nove pasoše, Nikolić nije mogao da predvidi, ali je rekao da će to sigurno biti daleko kraće vreme od zakonski predviđenog roka od dva meseca. On je još najavio da će se uskoro na internet – stranici ambasade Bosne i Hercegovine naći saopštenje o svim bitnim informacijama vezanim za izdavanje biometrijskih pasoša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here