Sigurna štednja do 100.000 evra

0

Krajem ove godine isteći će totalna zaštita za štednju koju je garantovala država, što je uvedeno 2008. godine u vremenu vrhunca finansijske krize. Naime, od januara 2010. godine država će garantovati sigurnost za štednju samo do iznosa od 100.000 evra po štediši i banci. Prema podacima Ministarstva finansija ova garancija pokriva još 95 procenata svih iznosa štednje u Austriji.

Vrednosni papiri nezaštićeni

Vrednosni papiri poput fondova i akcija ne potpadaju pod ovu garanciju, ali u slučaju da neki investicioni fond međutim padne u stečaj postoji mogućnost obeštećenja do 20.000 evra.

Pre krize se garantovalo za sume u iznosu od 20.000 evra. Štediše svakako mogu u slučaju stečaja jedne banke da se oslone na snažnu zaštitu.

Do sada je osiguravanje štednje obuhvatalo štedne knjižice i žiro-račune kao i model štednje Baušpar u austrijskim bankama. Garancija sigurnosti za sumu od 100.000 evra će važiti po štediši, nezavisno od toga koliko žiro-računa ima u banci.
Novčane svote kapitalnih društava su trenutno osigurane do 50.000 evra, a od 1. januara se ova gornja granica povećava na 100.000 evra.

Svaka banka u Austriji koja uzima štednju zakonski je obavezna da osigura garanciju, budući da finansijski instituti moraju još prilikom otvaranja knjižice da se infornišu o garancijama. Svakako će sume od 100.000 evra u svim bankama biti osigurane.

 

Preraspodela na više računa

U slučaju da je nečija štednja veća od 100.000 evra može da podeli ušteđevinu na račune ili knjižice u dve banke i stavi drugi račun na ime nekog člana porodice, kako bi uživao državnu garanciju.

Tako da ako se dogodi da banka ode u stečaj, novac mora na zahtev klijenta biti isplaćen u roku od tri meseca. Od 1. januara 2011. godine važiće skraćeni rok za isplatu od 20 radnih dana, a prednost će imati svakako štednje nižeg iznosa do 2.000 evra.

Za strane banke koje imaju svoje poslovnice u nekoj od zemalja Evropske unije važe garancije za štednju države u kojoj se nalaze, te je tako i sa inostranim finansijskim institutima koji posluju u Austriji.

Od 2011. godine svakako treba da bude uvedena jedinstvena garancija u zemljama Evropske unije sa gornjom granicom iznosa od 100.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here