Jača saradnja Berlina i Beograda

0

Čobanov, Aleksić, Dragovski i Švarc

Ideja Dragovskog prilikom ovog čina bila je uspostavljanje saradnje između nemačke prestonice i Beograda.

 

Idu u Hanover

Centralni savet Srba učestvovaće danas na "Internacionalnom danu migranata" koji se održava u Hanoveru pod motom "Demografske promene – integracija i zdravlje kroz sve generacije". U okviru ovog međunarodnog skupa, CSS će imati predavanje na temu: "Migranti iz Srbije: Kvalitetan život u starosti". Ministarstvo za dijasporu je već potvrdilo svoje učešće na ovom kongresu, kojem bi trebalo da prisustvuje i savezna opunomoćenica za migracije, integracije i izbeglice, prof. dr Marija Bemer.

Razgovor članova predsedništva Centralnog saveta Srba u Nemačkoj i nemačkih parlamentaraca pokazao se podsticajnim, jer se ovi nemački predstavnici zalažu za integraciju Srbije u Evropsku uniju i za veće prisustvo naše zemlje u nemačkoj javnosti.

 

Interesovanje Dragovskog za srpsko pitanje nije slučajno. On je, naime, srpski zet. U obrazloženju svog predloga, Dragovski je naveo da su Srbi treća po broju grupacija migranata i da je međugradska saradnja veoma važna u privrednom, kulturnom i socijalnom smislu.

– Pokazalo se da dobrim argumentima i stalnim kontaktom sa parlamentarcima možemo da postignemo određene rezultate.

 

To je lobiranje u pravom smislu reči. Centralni savet Srba je već pripremio niz ideja kako bi ovaj zahtev Liberalnoj stranci (FDP), ukoliko ga berlinski parlament prihvati, mogao da zaživi. Između ostalog, tražićemo jačanje kulturne saradnje između Beograda i Berlina, a to bi direktno vodilo ka otvaranju Srpskog kulturnog centra o kojem već godinama sanjamo.

 

Moguće je i osnivanje redovne privredne komisije, školska partnerstva i slično", izjavila je prof. dr Stojanka Aleksić, predsednik Centralnog saveta Srba.

 

 

Četvrtina Srba već u penziji

Budući da je svaki četvrti građanin Srbije u Nemačkoj već u penziji ili se sprema za nju, učešće CSS-a ima vrlo jasan cilj, a to je da informiše domaćine o problemima srpskih penzionera u Nemačkoj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here